AVGÅR INTE. Jonas Ransgård reagerar nu på partikollegan Hampus Magnussons utspel. Foto: Wikimedia Commons

Självkritisk Ransgård avgår inte

Moderaterna gör ett katastrofval och kritiken mot moderaternas förstanamn, Jonas Ransgård, har inte låtit vänta på sig. Men Ransgård skakar av sig kritiken och lägger kraften framåt.

  • Publicerad 16:38, 10 sep 2018

– Det är inte jag som bedömer om jag ska sitta kvar, säger han. Det är en senare fråga, för den nya fullmäktigegruppen. Om jag vill sitta kvar sedan beror på omständigheterna

Jonas Ransgård är självkritisk när det gäller det historiskt dåliga valresultat som partiet gjorde i veckan, men tycker inte att han är ensam ansvarig.

LÄS MER: Ifrågasätter Ransgård: Vi ska vara störst i Göteborg

– Vi är många som har utformat politiken och kommunicerat den tillsammans.

Sedan valnatten har Jonas Ransgård suttit i konstanta möten med sina partikollegor och andra alliansföreträdare och diskuterat framtiden.

– Vi har pratat om hur vi omsätter det här valresultatet i så mycket moderat politik som möjligt och ett välbehövligt maktskifte för Göteborg, säger Ransgård.

Vad tycker de andra allianspartierna om det?

– De håller med mig om allting, säger Ransgård och skrattar.  Nej, men vi har ett gemensamt budgetförslag, vi har ett gemensamt valmanifest och vi trivs ihop.

Enligt Ransgård är det tydligt att både alliansen och Demokraterna tycker att utvecklingen i stan måste vändas och att det bara kan ske om Socialdemokraterna lämnar ifrån sig ordförandeklubban.  Men Demokraternas krav, om att ett samarbete kräver att Moderaterna backar i Västlänksfrågan, är Ransgård inte villig att gå till mötes.

– Västlänken är ett riksdagsbeslut, så den frågan är inte på bordet. Vi varken vill eller kan gå tillbaka, säger han. Vi tycker dessutom att det är viktiga satsningar.

Han tror att Demokraterna kommer att behöva rannsaka vad de kommer att få igenom i fullmäktige, inte bara på pappret utan i verkligheten.

– Jag tror att många demokratiska väljare ser behovet av maktskifte i Göteborg och i slutändan kokar det ner till att man måste välja mellan alliansen och sossarna. Avstår man det valet så har man valt sossarna, säger Ransgård. Det var det vägvalet gjorde och nu finns de inte längre i fullmäktige.

Nu väntar en oviss tid. Moderaterna behöver Demokraterna. Allianspartierna får i nuläget nämligen bara 24 av Göteborgs 81 mandat, något som inte räcker för att peta Socialdemokraterna från ordförandeposten.

– Det är jätteviktigt för stan att vi får makten, vi har för många kurvor som går åt fel håll, säger Ransgård . Och att vi får makten är inte mindre viktigt för mig personligen, om man säger så.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG