SHÖMANSKYRKAN. Carl Johans pastorat hyr Sjömanskyrkan till årskiftet. Nu lånar de ut den till Göteborgs Stadsmission. Foto: Sofie Lindh

Sjömanskyrkan öppnar för stadens utsatta

Vid årsskiftet tar de nya ägarna över Sjömanskyrkan för renovering. Fram till dess öppnar lokalen nu upp för stadens mest utsatta.

  • Publicerad 14:09, 1 dec 2020

GöteborgDirekt har tidigare rapporterat om att stadens mest utsatta inte har någonstans att ta vägen när fler och fler lokaler stänger igen på grund av coronapandemin.

Annorlunda julbord i Johanneskyrkan

Den senaste tiden har bland annat aktivitetshus och bibliotek stängt för besökare. Samtidigt uppmanas göteborgarna att undvika köpcentrum och andra platser där det är stor risk för trängsel.

– Alla gör vad de kan. Vi själva har också fått anpassa vår verksamhet efter läget. Men nu ser vi att det finns ett jättestort behov av att man behöver komma in en stund om dagen, få lite mat, en fika eller bara prata eller få hjälp av någon. Ovanpå detta är det vinter, då måste vi växla upp, säger Åsa Vilu, områdeschef för Göteborgs Stadsmissions sociala arbete.

Oron: Ökad hemlöshet i pandemins spår

På grund av läget öppnar därför Sjömanskyrkan nu upp för människor som inte har någon annanstans att ta vägen. Den här veckan är det lunchservering på torsdag och fredag, därefter är Sjömanskyrkan öppen 09.30 – 16 varje dag året ut.

– Det blir egentligen en förlängning av vår verksamhet i Johanneskyrkan, säger Åsa Vilu.

Hur coronasäkrar ni?

– Vi släpper in ett begränsat antal personer åt gången. Vi har spridit ut borden så man håller avstånd, vi serverar vid borden och har kölappar i stället för vanlig kö. Sedan har vi handsprit och så naturligtvis.

I höstas såldes Sjömanskyrkan till Sjömansgården AB, som är en del koncernen 4D bygg. Deras plan är att rusta upp huset men fortsätta med en likande verksamhet Stiftelsen Sjömanskyrkan ägnat sig åt de senaste åren. De nya ägarna tar över huset först efter årsskiftet. Fram till dess hyrs Sjömanskyrkan ut till Carl Johans pastorat som nu alltså lånar ut lokalerna till Stadsmissionen.

– Varken vintern eller pandemin är över vid årsskiftet så om vi ser att behovet finns kvar då så kommer vi fortsätta i andra lokaler, säger Åsa Vilu.

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20