Mikael Olsson, enhetschef leverans Västtrafik. Foto: Mostphotos/Thomas Harrysson AB

Sjukresenärer i kläm efter avtalsbråk

Västtrafik har stora problem med färdtjänst- och sjukresor. Anledningen är att en entreprenör vägrar fortsätta köra efter att Västtrafik sagt upp 11 av deras 29 avtal.

  • Publicerad 16:41, 3 okt 2018

Den 21 september sa Västtrafik upp 11 av Kronan Grupps totalt 29 avtal. Anledning var – enligt Västtrafik – allvarliga kvalitetsbrister och upprepade avtalsbrott. Kronan Grupp har på uppdrag av Västtrafik kört serviceresor sedan den 17 juni i år.

Bristerna gällde bland annat skolresor, sjukresor och färdtjänstresor där Västtrafiks kunder har blivit drabbade.

Under onsdagsmorgonen meddelade Kronan att de vägrar att fortsätta köra – trots att deras avtal med Västtrafik löper till och med den 28 oktober.

Detta innebär att Västtrafik har fått en akut fordonsbrist för resor som har hand om bland annat färdtjänstresor och sjukresor i regionen. I Göteborg utför Västtrafik enbart sjukresor, färdtjänstresorna utförs av Göteborg Stad.

– Det här handlar om en känslig kundgrupp vars behov av trygghet är särskilt stora. Därför ställer vi hårda krav på våra trafikföretag. Kronan har vid upprepade tillfällen brutit mot vårt avtal. Det handlar om allvarliga brister i kvaliteten på deras tjänst, som har lett till väldigt många kundklagomål. Men att agera på det här sättet är helt oacceptabelt. Det är en mycket beklaglig situation som ställer till stora problem för våra kunder, säger Mikael Olsson, enhetschef leverans på Västtrafik. i ett pressmeddelande.

Problemen har inneburit att Västtrafik har fått prioritera vilka resor som måste utföras.

– Det är en beklaglig situation som drabbar våra kunder. Vi gör allt vi kan för att sätta in ersättningstrafik, men är tacksamma för dem som kan skjuta på sin resa, säger Mikael Olsson.

Göteborg Direkt har sökt Kronan Grupps vd, Ibrahim Hassan Alfakawi utan att lyckas. Till GP säger han att de hundratals klagomål som har kommit in egentligen är riktade mot Västtrafik och att man därför inte kommer utföra några mer körningar som en protest.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG