Kulturell svimning. Ambulanspersonal trodde att patienten fejkade sitt sjukdomstillstånd. (Arkivbild) Foto: Thomas Möller/ Mostphotos

Sjuksköterska trodde patient fejkade – hade hjärnblödning

Ambulanspersonal trodde att en patient överdrev sitt sjukdomstillstånd. Senare skulle det visa sig att personen led av en hjärnblödning. Nu kritiserar Ivo personalens handlande.

  • Publicerad 16:40, 2 sep 2019

Ambulanspersonal larmades till en bostad i Göteborg i augusti förra året. En man hade blivit akut sjuk med kraftig huvudvärk och kräkningar och närstående till mannen uppger att han svimmat av under tiden de ringt SOS.

När ambulanspersonal väl anländer till bostaden berättar närstående att mannen skadat nacken och axel under en fotbollsmatch. En sjuksköterska på plats berättar att han tror den sjuke mannen överdriver. I mannens journal beskriver sjuksköterskan händelsen som hysteri och "kulturell svimning".

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver en närstående till mannen följande:

"Hade ambulanspersonalen lyssnat och gjort rätt bedömning utan att behöva utgå ut ifrån våran hudfärg eller kulturella bakgrund hade xxx kunnat få rätt hjälp i tid."

Sköterskan ska ha skakat om mannen och sedan släpades patienten i väg av två ur ambulanspersonalen hängandes mellan dem.

När den närstående kommer in till sjukhuset finner de mannen på en brits, han ska haft svårt att röra sig och varit på väg att falla ned på golvet.

De närstående ber om hjälp för att hålla honom på plats men får svaret att det inte är något fel på mannen. Efter en läkarbedömning på akutmottagningen försämras mannens tillstånd och han tas in för röntgen. Där visar det sig att han lider av en hjärnblödning.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskat händelsen och konstaterar flera brister i sjuksköterskans bedömning och prioritering av patientens sjukdomstillstånd.

Vi är GBG