Sjunkande priser. Under maj har priserna sjunkit på såväl bostadsrätter som villor i Göteborg. Foto: Carina Andreasson

Sjunkande bostadspriser i Göteborg efter räntesmällen

Den senaste tidens räntehöjningar har gett avtryck på bostadsmarknaden. Nu sjunker priserna på villor och lägenheter i Göteborg.

  • Publicerad 13:13, 2 jun 2022

Jag skulle bli mycket förvånad om vi inte får se fortsatta prisnedgångar.

Under maj dalade lägenhetspriserna över hela landet, men mest i storstadsregionerna. Enligt SBAB sjönk priset på en bostadsrätt i Göteborg med 1,4 procent under maj.

Även villapriserna har gått ner. I Storgöteborg föll priset på en villa med 2,2 procent under förra månaden.

– Det är tydligt att den senaste tidens kraftiga höjningar av bostadsräntorna sätter sina spår. Vi var tidigt ute och förutspådde fallande bostadspriser, men har förvånats över bostadsmarknadens motståndskraft under början av året, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Enligt SBAB är prisfallet under maj början på ett sluttande plan. I bankens senaste prognos kommer bostadspriserna sjunka med drygt tio procent fram till slutet av 2024.

Säsongsbaserad data

Samtidigt poängterar Robert Boije att "säsongsjusterad data" ger en något mindre alarmistisk bild. Om man tar hänsyn till normala säsongsmönster är det bara villapriserna som har fallit svagt. Prisförändringen för lägenheter ligger runt noll procent.

– Men det är vanskligt att tolka säsongsjusterade siffror vid stora vändpunkter på bostadsmarknaden. Jag skulle bli mycket förvånad om vi inte får se fortsatta prisnedgångar under året, säger han.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44