Etablering. Elcykelföretaget Ecoride samlar nu sin verksamhet på Hisingen enligt ett pressmeddelande. Foto: Ecoride

Ska montera elcyklar på Hisingen

50 nya jobb utlovas när elcykelsföretaget Ecoride flyttar slutmonteringen av sina cyklar från Polen till en ny fabrik i Arendal. "Här har vi ett spännande exempel på trenden att tillverkning flyttar hem", säger Joel Görsch, etableringsrådgivare på Business Region Göteborg, i ett uttalande.

  • Publicerad 14:21, 18 sep 2022

Flyttar hem. "Med produktion i Sverige kommer vi också kunna korta ner våra ledtider samt minska antalet transporter", säger Martin Walleräng grundare och vd Ecoride. Foto: Kai Martin (arkiv)

Elcykelföretaget Ecoride grundades i Göteborg 2008, men själva produktionen av cyklarna har hela tiden skett utomlands. Först i Kina, men då strafftullar infördes 2017 valde företaget att starta upp en fabrik i Europa.

– Vi startade en fabrik i Polen i mars 2018. Hade tomma lokaler och anställda som aldrig tidigare byggt cyklar. Det var dramatiskt. Vi byggde ju 15 000 cyklar om året då. Vi gick från 120 anställda till 60 och fick på kuppen en bättre produktion, har Martin Walleräng, grundare och vd, tidigare berättat i en intervju med GöteborgDirekt.

Martin har fått fart på elcykelshjulen

Enligt Business Region Göteborg råder just nu en trend att företag flyttar tillverkningen hem till Sverige. Att Volvo och Northvolts batterifabrik ska byggas i Torslanda är ett faktum som ingår i samma spaning.

Joel Görsch, etableringsrådgivare på Business Region Göteborg, menar att det handlar om att företagen vill säkra sina leveranskedjor.

– Men också för att dra bättre nytta av den innovation som sker i Göteborg, särskilt inom mobilitet och tech, och för att kunna ta ett starkare grepp kring hållbarhet längs hela produktlivscykeln, säger han, i ett pressmeddelande.

Vill minska transporterna

Nu väljer alltså Ecoride att samla huvudkontor, utveckling, slutmontering och lager till Hisingen.

Närmare bestämt till en ny fabrik i Arendal.

– Att flytta produktionen till Sverige gör att vi kommer närmare våra marknader och med sälj, inköp, produktion och eftermarknad i samma lokal kommer vi kunna ta snabbare beslut. Med produktion i Sverige kommer vi också kunna korta ner våra ledtider samt minska antalet transporter, säger Martin Walleräng i ett pressmeddelande.

Etableringen på Arendal beräknas skapa runt 50 nya jobb på Ecoride.

Vi är GBG