Kulturhistoriskt värde. Mosaikväggen från 1956 har skadats av kloret från bassängen. Foto: Lina Isaksson

Ska rivas: Nu renoveras Valhallabadet

Nu påbörjas det omfattande arbetet med att renovera mosaikväggen i Valhallabadet. Trots att det finns ett beslut att badet ska rivas om några år.

  • Publicerad 05:30, 21 jun 2022

Badhuset kommer att hålla öppet som vanligt.

Konstnären Nils Wedels jättestora mosaik från 1950-talet i Valhallabadet har tärts av klor och tidens tand. I sommar påbörjas därför en omfattande restaurering. Väggarna ska rengöras med borstar och såpa och alla lösa bitar ska plockas ner och lagas.

– Vi har anlitat en stenkonservator som har tagit fram ett åtgärdsförslag efter att ha genomfört en statusbesiktning av mosaikväggen, säger Siman Jasmin, underhållschef på Higab.

De största skadorna finns på mosaikens nederkant som är hårt anfrätt. Nu ska alla hål lagas med pigmenterat bruk och dåliga fogar ska ersättas med nya. Renoveringen kommer att ta hela sommaren och arbetet beräknas vara klart i september.

– Renoveringen sker på plats med hjälp av en ställning och badhuset kommer att hålla öppet som vanligt.

Rivningshotat

I april presenterade politikerna planen för en ny multiarena och ett nytt centralbad i Göteborg. Samtidigt meddelades att både Scandinavium och Valhallabadet ska jämnas med marken. Enligt en preliminär tidsplan ska huset rivas om sju år.

Klart: Valhallabadet och Scandinavium rivs

Så länge beslutet inte är klubbat formellt måste dock Higab, som äger Valhalla, fortsätta med underhållsarbetet. Tidigare i år har ventilationen åtgärdats och nu är det alltså mosaikens tur.

Vad ska hända med konstverket efter Valhallabadets rivning?

– Vi kommer göra de nödvändiga underhållsåtgärder som behövs för att hålla anläggningen i drift. Idag har inget svar på vad som kommer hända med mosaikväggen när huset tas ner, säger underhållschefen Siman Jasmin.

MP ger inte upp hoppet om Valhallabadet

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44