Arbetsmiljö. En arbetstagare skadades allvarligt efter en olycka inne på Torslandafabriken. Foto: Mostphotos

Skadade handen allvarligt – Volvo Cars får böta

I fjol skadades en person anställd vid en underleverantör till Volvo Cars så allvarligt att hen förlorade fingertopparna på två fingrar. Nu ska Volvo Cars betala en kvarts miljon i företagsbot.

  • Publicerad 05:20, 25 jun 2022

Det var i juni ifjol som en allvarlig arbetsmiljöolycka skedde inne på Volvo Cars Torslandafabrik.

En anställd hos en underleverantör till biltillverkaren arbetade med underhållsarbete den aktuella dagen. Den anställde skulle transportera tunga pumpar som placerats på en vagn, när en av pumparna kom i rörelse. Det ledde till att pumpen gled ner och klämde den anställdes vänstra hand.

Fingertopparna på den anställdes lång- och ringfinger fick amputeras bort som resultat av olyckan och hen fick vara sjukskriven under en lägre tid.

Olyckan skedde på grund av bristande skydds- och säkerhetsarbete på fabriken. Det anser åklagaren vid riksenheten för miljö-och arbetsmiljöbrott, som väckt åtal mot biltillverkaren.

Vanligtvis när ett liknande arbete utförs används en särskild vagn som är avsedd för att transportera pumparna och som säkerställer att de inte glider av. Men i det aktuella fallet användes en mindre vagn som inte var anpassad för arbetet.

Kunde förebyggas

Händelsen rubriceras som arbetsmiljöbrott. Åklagare ansåg att olyckan skedde på grund av oaktsamhet. Att den skyddsansvarige på Volvo Cars borde ha planerat, riskbedömt och samordnat arbetet så att det skulle bli säkert.

Genom ett så kallat strafföreläggande ska nu Volvo Cars betala ut 250 000 kronor i företagsbot.

Vi är GBG