Skandalarkivet kan vinna pris som Sveriges bästa

Göteborgs mest skandalomsusade arkiv har gjort bot och bättring och kan nu vinna pris som årets bästa i Sverige. "Då bröt vi mot grundlagen", säger Lena Andersson, vd.

  • Publicerad 05:30, 26 feb 2019

VD Lena Andersson. Foto: Älvstranden utveckling

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

När Älvstranden utvecklings vd, Lena Andersson, tillträdde visste hon inte vad hon tackade ja till. Snart skulle hon ställas in för en utmaning tuffare än någon tidigare i hennes karriär.

– När jag blev kallad till regionarkivet och de gick i genom alla våra brister så fick jag nästan svårt att andas. Vi hade i princip ingenting och att kunna ha en öppenhet och transparens i arkiven är ju grunden får vår demokrati, säger Lena Andersson, vd på Älvstranden utveckling.

Så närmar sig Göteborg älven

Det var i början av år 2014 som stadsrevisionen riktade skarp kritik mot Älvstranden Utvecklings dokumenthantering och arkivbildning.

– Det var en chock att få reda på att vi faktiskt bröt mot grundlagen. Jag frågade regionarkivet om den bästa på området. Någon som skulle kunna hjälpa oss – vi som inte kunde något om hur man styr upp ett arkiv, säger Lena Andersson.

Efter hårt och idogt arbete fungerar nu Älvstrandens arkiv som sig bör och de har till och med nominerats till priset Årets arkiv.

– Den här resan har egentligen varit större än bara vårt bolag, för i samband med detta fick man en tydligare bild av vad ett kommunalt bolag är. Man satte punkt för den kultur som fanns att bolagen skulle vara någon sorts hybrid till det kommunala. Nu blev det tydligt att kommunala bolag fungerar till 100 procent som vilken annan kommunal verksamhet som helst när det kommer till öppenhet och transparens, säger Lena Andersson.

Taket rasade in på nya padelcentret

I takt med att ordningen i arkivet återställts ser Lena även att det påverkat klimatet på den övriga verksamheten positivt.

– Genom att vi fått en bättre kultur runt arkivet och att vi i dag vet precis vad vi lämnar ut för handlingar ger det en kvalitetshöjning för hela systemet. När vi började det här arbetet satte vi upp två mål, vi skulle bli det mest välskötta och effektiva kommunala bolaget i Sverige och den här nomineringen är ett av kvittona på att vi är på god väg, avslutar Lena Andersson.

Tidigare pristagare

2018 Vara kommunarkiv

2017 Migrationsverket.

2016 Malmö stadsarkiv.

2015 Swedbank.

2014 Arkivcentrum i Dalarna.

2013 Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

2012 Dokument- & arkivservice Ringhals AB.

2011 Göteborgs stadsbyggnadsarkiv.

2010 Stockholms läns landstings arkiv och biobankscentrum i Flemingsberg.

2009 ArkivCentrum i Örebro.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG