Ombyte. Snart är de sönderrostade staketen på vägen upp till Skansen Kronan ett minne blott. Med renoveringen av parken vid Skanstorget kommer inte bara staketen utan även bänkar att bytas ut och asfalten på gångvägen byts till ny. Foto: Markus Andersson

Skansberget får ny glans i höstmörkret

Nyasfalterade vägar, lagning av staket, lite mer gräsmatta och nya bänkar. Under hösten görs den lilla parken mot Skolgatan och kringelkrokuppgången till Skansen Kronan fina igen.

  • Publicerad 09:00, 18 sep 2011

Tiden har satt sina spår i asfalten i serpentinvägen som tar turister och göteborgare upp till Skansen Kronan från Skanstorget. Nu ser park- och naturförvaltningen till att ta bort sprickorna och ogräset som trängt sig igenom den gamla beläggningen genom att skrapa bort och lägga dit ny hela vägen upp till borgen.

En finputsning

På samma gång passar man på att göra delar av parken som vetter mot Skolgatans början lite grönare än tidigare.
– Vi tar bort den smala vägen som går innanför muren längs med Skanstorget mellan Kastellgatan och Bulteklubbsgatan. Där anlägger vi en gräsmatta så att ytan kan användas till picknickar i stället, säger parkintendenten Johan Blomqvist, som har ansvar för park- och naturförvaltningens områden i Majorna-Linné.
I samma veva lagas även den gamla murdelen en bit upp i sluttningen som gångstigen mot bergets början vilar på. Nya vilobänkar får ersätta de gamla och staketen som börjat falla sönder på vissa ställen på vägen upp mot fästningen görs hela igen.
– Staketen renoveras så att de kommer att gå i samma 1800-tals stil som de alltid gjort. Det är problematiskt med gamla staket där rosten letat sig in, men i det här fallet ser vi det som en vinst att använda det som finns på plats. För estetiken och historiken, säger Johan Blomqvist.
Redan i slutet av sommaren hörde läsare av sig till Tidningen Centrum om de dåliga vägarna och annan misskötsel på Skansen Kronans östra sida.

Inga direkta klagomål

Johan Blomqvist säger att han inte hört talas om några klagomål utan att arbetet satts igång genom park- och naturförvaltningens egna inventeringar. Och det är av resursskäl som upprustningen inte kunnat startas tidigare.
– Vi har saker som ligger på vänt runt om i hela staden och betar av underhållsskulden så gott det går med de ekonomiska och personalmässiga resurserna vi har. Nu har vi tittat på området och renoverar det med ett helhetspaket, säger Johan Blomqvist.
Arbetet kommer att bli klart någon gång under hösten och till dess kommer uppgången från Skanstorget att vara avstängd. Under tiden hänvisas i stället besökare att ta sig till Skansen Kronan via den långa trappan från Bulteklubbsgatan eller vägen från Risåsgatan.

Relaterad information

FAKTA

Tidigare skriverier om
Skanstorget med omn
ejd:Tidningen Centrum, nr 16, 26/10 2008:
Trafikkontoret väckte tanken om att nya parkeringsplatser kan byggas i anslutning till Skansberget och Skanstorget. Det talades också om ett P-hus vid eller under Skanstorget.


Tidningen Centrum, nr 2, 8/2 2009:
Socialdemokraterna i Linnéstaden går ut med ett lokalt förslag om att göra Skanstorget till ett intimt stadsdelstorg. Förslaget innebär bland annat att få bort med bilarna och få ner med dem i ett underjordiskt garage under torget eller inne i Skansberget.


Tidningen Centrum, nr 4, 15/3 2009:
Folkpartiet hävdar att de var först med planen för ett underjordiskt garage. När det gällde torgets utformning ovan jord var dock fp och s överens om att torget skulle blir grönare, att det skulle finnas plats för bänkar, serveringar och en marknad, samtidigt skulle träd, trappor och annat på det intilliggande Skansberget vårdas.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00