Foto: Paul Wallén

Skanskas hot: Kan avbryta arbetet med Hisingsbron

Skanska vill ha 345 miljoner kronor extra i arbetet med Hisingsbron, annars hotar de att avbryta projektet. Men trafikkontoret bestrider kravet. Det rapporterar SVT Nyheter Väst.

  • Publicerad 14:56, 5 aug 2020

Arbetet med Hisingsbron är inne i en intensiv fas där lyftspannet, som beskrivs som brons hjärta, ska monteras de kommande veckorna. Samtidigt hotar nu byggjätten Skanska att avbryta arbetet med bron. Det rapporterar SVT Nyheter Väst.

Bakgrunden är att Skanska kräver 345 miljoner kronor för extrakostnader som kommit under projektets gång. Detta utöver de 3,5 miljarder kronorna bron var tänkt att kosta.

Trafikkontoret har hittills bara betalat 28 av de 345 miljoner kronorna.

– Vi är överens om att det är väldigt mycket pengar. Det är därför vi är noggranna med att få det styrkt att dessa extrakostnader verkligen är vårt ansvar, säger Christer Niland, chef för Stora projekt på trafikkontoret, till SVT Nyheter Väst.

Per-Ola Svahn, regionchef för Stora projekt i väst hos Skanska säger till SVT Nyheter Väst att de är inriktade på att lösa frågan, men de förbehåller sig rätten av att avbryta arbetet om parterna inte lyckas komma överens.

Hisingsbron i augusti

Lördag 8 augusti: UHL Fortune beräknas anlända till Göteborg och lägger till vid Kajskjul 107 i Frihamnen.

Söndag 9 augusti: Lyftspannet lastas om till en pråm.

Måndag 10 augusti: Pråmen med lyftspannet seglar under Götaälvbron. Pråmen lägger därefter till vid Gullbergsstrandskajen och förberedande arbeten inför monteringen påbörjas.

Måndag 31 augusti – måndag 7 september: Lyftspannet monteras på Hisingsbron. Farleden kommer att stängas av under tiden som monteringen pågår.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Vi är GBG