Skaparkraft utan spritflaskan

17 år gammal var det predestinerat att han skulle bli alkoholist. Hans skaparkraft gick hand i hand med flaskan. Men sedan fem år är Matti Ollikainen nykter – och mer kreativ än någonsin.

  • Publicerad 09:39, 13 sep 2018

Vi träffas på ett kafé i Olskroken. Där har Matti Ollikainen beställt in en kopp kaffe. Sitter redan i fönstret och morgonfilosoferar när jag stormar in.

Hans band Franska Trion är klart med sitt nya album – "Blod på våra händer". Det nionde sedan 2005 och det om det vi ska prata. Men med Matti Ollikainen blir det alltid mer än musik.

I somras firade han fem år som nykter. Ett stolt faktum för den kreativa musikern, vars kalender är fulltecknad med uppdrag.

– Fast jag har dragit ned. Nu handlar det kanske om 150 spelningar och studiojobb per år, säger han.

– Tidigare tackade ja jag till allt. Men i höst har jag sagt nej till mycket för att fokusera på Franska Trion. Det gick väldigt bra för oss i våras. Vi vill spinna vidare på den trenden.

Sedan han valde bort alkoholen har inspirationen istället runnit till. Men det var av rädsla för att det skulle vara precis tvärt om, som beslutet kom att dröja.

– Jag hade alkoholen för att dämpa psyket, men också för att skriva texter. Jag visste att det kunde bli svårt utan, men det fick det vara värt, säger han.

– När jag nu har blivit nykter har så mycket positivt kommit ut av det. Jag visste inte hur det skulle gå till, men kanske stod stjärnorna rätt där och då. Jag ser de här fem åren som ett slags belöning.

Han rycker på axlarna.

– När jag slutade var det mycket som förlöstes.

Så med korken på flaskan flödade istället inspirationskällan till. Den öser han nu rikligt ur. Inte sällan med alkohol och dess berusning och fördärv i de närmast dokumentära texterna.

– Med "Blod på våra händer" sökte vi en sagokänsla. Även om det kanske emellanåt blir lite banalt är det något trolskt över det, förklarar han.

– När låten väl är gjord går det rätt snabbt. Varje skiva får en ny vinkel, så jag tycker att vi lyckas få en stor variation från en skiva till en annan. Producenten Mattias Glavå är en viktig beståndsdel. Han plockar alltid fram nya ljud. Han är duktig och vi litar på honom.

Nio album, men hur väljer han och bandmedlemmarna då repertoar utifrån dem…?

– Lite blir det förstås det senaste som vi vill lyfta fram. Men det blir ju också sådant som folk gillar. Vi vill ju ha responsen. I princip kan vi hela vår repertoar. Om någon ropar efter en speciell låt kör vi den. Det är inte ovanligt och är bara kul, säger han.

I somras, under Kulturkalaset, spelade Franska Trion på Götaplatsen. Till Matti Ollikainens förtjusning kom cirka 3000 för att se och höra bandets musik.

– Ja, det var överraskande. Visst fanns det mycket fans, men jag tror också att vi har hittat nya öron, säger han.

Nya öron hoppas han också få utanför Sverige med Franska Trion.

– Det sprider sig och det märks på beställningarna av våra skivor. Samtidigt, vi är svenskspråkiga. Så vi börjar med Norden.

Matti Ollikainen

Är: Musiker, kompositör och textförfattare. Huvudinstrument piano. Frontman i Fransk Trion – Thommy Larsson, trummor, och Viktor Turegård, kontrabas. .

Bor: I Göteborg, separerad, har två barn.

Aktuell: Med Franska Trions nionde album "Blod på våra händer". Senare, i december, med den traditionella julkonserterna i Malmö, Stockholm och Göteborg. Den 22 december spelar bandet på Pustervik.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG