Ytterligare åtgärder för att hejda smittspridningen införs nu, meddelade statsministern vid en pressträff på måndagen. Foto: Mostphotos/Regeringen

Skärpta restriktioner införs – ska hejda skenande smittspridningen

Krogar måste stänga klockan 23 och alla som kan ska arbeta hemifrån och undvika kollektivtrafiken. Det är några av de nya åtgärderna som ska hejda den ökande smittspridningen.

  • Publicerad 13:04, 10 jan 2022

Den höga smittspridningen av coronaviruset gör nu att nya restriktioner införs. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson vid en pressträff på måndagen.

– Smittspridningen är nu på historiskt höga nivåer. Samtidigt har vi luftvägsinfektioner som rs-virus och influensa, och belastningen på sjukvården är hög. Om den ska klara sitt uppdrag långsiktigt behöver vi få ner smittspridningen, sade hon.

Från den 12 januari gäller att alla som kan ska arbeta hemifrån, att krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.

Dessutom införs maxtak på 50 personer vid allmänna sammankomster inomhus, om inte vaccinationsbevis krävs.

– Så många som möjligt ska arbeta hemifrån och undvika kollektivtrafiken, av respekt och hänsyn till alla som inte har den möjligheten och behöver ta kollektivtrafiken till arbetet, sade Magdalena Andersson.

Ytterligare restriktioner är på ingång, som kräver ändringar i förordningen.

Det handlar om deltagartak på 500 vid offentliga tillställningar, att vaccinationsbevis ska krävas på mässor med fler än 50 deltagare och att gränsen för privata sammankomster i hyrd lokal blir max 20 personer.

Bakom denna fjärde våg i pandemin står virusets omikronvariant.

– Omikron har en förmåga att sprida sig snabbt och bryter lättare igenom immunitetsskyddet, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Vaccinen ger tack och lov ett gott skydd mot allvarlig sjukdom. Medan kurvan för ovaccinerade, eller ofullständigt vaccinerade, som vårdas i intensivvård pekar rakt uppåt, ligger den kvar på en låg nivå för vaccinerade.

Enligt henne kommer restriktionerna att omprövas och inte gälla längre än nödvändigt.

– Men de blir sannolikt kvar under åtminstone fyra veckor, sade hon.

Alla de senaste åtgärderna

Åtgärder från 12 januari:

Alla ska om möjligt arbeta hemifrån.

Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast kl 23.

Vuxna ska begränsa nära kontakter inomhus.

Max 50 personer vid allmänna sammankomster inomhus, om inte vaccinationsbevis används.

Vid 50-500 deltagare med sittande publik gäller 8 personer per sällskap med minst en meter mellan sällskapen.

Universitet och högskolor bör glesa ut i undervisningslokaler och erbjuda flera tillfällen till examinationer.

Åtgärder från 23 december:

Arbete hemfrån där det är möjligt.

Sammankomster med fler än 20 deltagare inomhus ska ha enbart sittande publik.

Om det är fler än 20 och högst 500 deltagare inomhus utan vaccinationsbevis gäller krav på maximalt 8 personer per sällskap och 1 meters avstånd mellan sällskapen.

Detta gäller även om fler än 500 personer närvarar, då krävs även vaccinationsbevis.

Sittande servering med en meters avstånd mellan sällskap på serveringsställen och nattklubbar.

På handelsplatser inomhus gäller minst 10 kvadratmeter per person. Samma gäller för kultur- och fritidsverksamhet för vuxna.

Åtgärder från 21 december:

EU:s digitala vaccinationsintyg eller motsvarande krävs för inresa i Sverige, även från övriga Norden, altaernativt negativt test, för alla över 18 år.

Åtgärder från och med 8 december 2021:

Arbetsgivare ska göra det möjligt för anställda att hålla avstånd och om lämpligt arbeta hemifrån.

Smittskyddsåtgärder ska vidtas vid lärosäten, skolor, serveringsställen.

Undvik rusningstrafik i kollektivtrafiken och använd munskydd.

Visa merVisa mindre

Vid pressträffen deltog Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Foto: Mitt i

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21