Skärpta restriktionerna förlängs i Göteborg

Smittspridningen är fortfarande på en hög nivå i Göteborgsområdet. De skärpta rekommendationerna förlängs därför till den 2 maj. Samtidigt justeras råden till gymnasieskolorna.

  • Publicerad 10:43, 14 apr 2021

Vi befinner oss fortfarande i ett allvarligt läge.

Smittskyddsläkare. Thomas Wahlberg, VGR. Foto: VGR

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 är fortfarande många i regionen. Med bakgrund till den ökade smittspridningen, förlängs nu de nuvarande regionala rekommendationerna till 2 maj.

– Vi befinner oss fortfarande i ett allvarligt läge. Tusentals nya personer smittas varje vecka och flera av dem blir mycket allvarligt sjuka. Smittspridningen måste minska och då kan vi inte lätta på restriktionerna, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Klart: Arenan blir vaccinationslokal

Smittskydd Västra Götaland justerar samtidigt råden till gymnasieskolorna. Det innebär en rekommendation om att ha högst hälften av sina elever fysiskt på plats.

Men på grund av att läget variera lokalt mellan kommuner och enskilda skolor betonar Smittskydd Västra Götaland att närundervisningen kan behöva dras ner ytterligare vid behov.

– Det är en avvägning mellan riskerna för smittspridning respektive konsekvenserna av att elever inte får vara i skolan. Vi öppnar för lite mer närundervisning generellt, men vi kan inte rekommendera att öppna upp fullt. Därför är vi tydliga med att kommuner och skolor kan, och bör, öka begränsningarna ytterligare vid behov, säger Thomas Wahlberg.

Vaccinmålet: Då är det 65-plussarnas tur

Regionala rekommendationer i Västra Götaland 19 april – 2 maj

Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.

Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.

Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.

Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd. Detta avser inte förskola eller klassrumssituationen i grund- och gymnasieskola.

Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.

Rekommendationer till skolor:
-För gymnasium rekommenderas att högst hälften av skolans elever bör vara på plats samtidigt. Behovsstyrda insatser kan behöva göras lokalt med ytterligare ökning av distansundervisning.
- För högstadiet rekommenderas att undervisningen i möjligaste mån bedrivs utan risk för trängsel. Huvudmannen kan utifrån lokala förutsättningar besluta om distansundervisning.
- För låg- och mellanstadierna är det viktigt att, så långt det är möjligt, bedriva undervisningen klassvis utan att blanda olika grupper av elever.

Källa: VGR

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00