Skatehäng. Ludvig Borg, Simon Belfrage, Arvid Sahlin och Isak Piros träffas i skrinnarhallen i Ruddalen för att åka skateboard och umgås. Foto: Dino Soldin

Skatarna har rullat in i Ruddalen

Skrinnarhallen ska öppna upp för fler sporter – även sommartid. Det beslutade idrott- och föreningsnämnden i slutet av förra året. Nu har en ny sektion för skateboard kickat igång i Ruddalen.

  • Publicerad 18:00, 12 jun 2021

Nu när det finns en ramp så nära kommer jag nog vara här flera dagar i veckan

Elvaåriga Arvid Sahlin från Frölunda balanserar skateboarden på kanten av rampen och tar sats.

Smällen från hjulen som landar på det obehandlade träet ekar i den stora skrinnarhallen på Ruddalens idrottscentrum.

På bara ett par sekunder har han kommit över på andra sidan.

Han har åkt skateboard i ett och ett halvt år, men saknat en ramp i Frölunda.

– Nu när det finns en ramp så nära kommer jag nog vara här flera dagar i veckan.

Hotade skrinnarbanan i Frölunda räddad

Stort behov

Det var i december förra året som idrott- och föreningsnämnden beslutade om att rusta upp skrinnarbanan i Ruddalen, som för andra vintersäsongen i rad stod utan is på grund av trasiga kylrör.

Genom att gjuta in rören i betong är tanken att banan även ska kunna anpassas för andra aktiviteter under den isfria tiden.

På en oanvänd konstgräsyta i mitten av hallen har det redan nu en miniramp byggts upp av ideella krafter där Göteborgs skateboardförening i förra veckan startade upp en ny sektion.

– Hittills har det varit ett 20-tal barn och ungdomar på träffarna. Det känns viktigt att kunna etablera oss här eftersom det finns ett stort behov av platser för skateboardåkning, säger Jonas Sahlin, ledare och förälder.

Han menar att actionytan i Bergkristallparken i Frölunda är välbesökt och att skateboardåkarna där behöver samsas med både kickbikes och BMX-cyklar.

– Här får de en bättre möjlighet då det endast är skateboardåkare.

Här byggs Göteborgs första bandyhall

Uppsving för skate

Göteborgs skateboardförening har i dagsläget omkring 1 800 medlemmar som ökar stadigt.

Jonas Sahlin tror att uppsvinget kan hänga ihop med att skateboard 2013 valdes in i Riksidrottsförbundet och numera även utgör en OS-gren med park och street.

– Dessutom syns allt fler framträdande svenska åkare, som blir förebilder åt de yngre, till exempel malmöskejtaren Oskar Rozenberg Hallberg.

Tolvåriga Isak Piros har åkt skateboard i fyra år. Han gillar att sporten är så tillgänglig.

– Det bästa är att man bara kan ta sin bräda och gå ut. Jag åker nästan varje dag och tycker om kombinationen av ramp och street.

Under vecka 25 kommer skateboardsektionen i Ruddalen att anordna en prova-på-vecka där vem som helst kan komma och testa.

De lär sig cykla utanför ramarna

Ruddalens skateboard på Instagram:

@ruddalenskateboard

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12