Ingen taxi. Nu riskerar elsparkcykeluthyraren Voi en skattesmäll

Skattesmäll för elsparkföretag i Göteborg

Elsparkcykeluthyraren Voi riskerar nu en rejäl skattesmäll. Under två år har företaget tagit ut sex procent moms av sina kunder, vilket är fel enligt Skatteverket. Den rätta momssatsen ska vara 25 procent.

  • Publicerad 10:30, 15 jun 2020

Nu har Högsta Förvaltningsdomstolen slagit fast att Skatteverket har fattat ett korrekt beslut. Den rätta momssatsen på uthyrning av elsparkcyklar ska vara 25 procent. Inte sex procent som företaget tagit ut sedan lanseringen för två år sedan.

Vois argument för den lägre momssatsen har varit att uthyrningen ska beskattas som transport på ungefär samma sätt som taxiresor.

"Det centrala är transporten från en punkt till en annan" har Voi framhållit i målet.

Besked i domstol

Förvaltningsdomstolen konstaterar dock att uthyrningen inte kan jämställas med en taxiverksamhet. Det är klart och tydlig att bolaget endast tillhandahåller ett fordon som kunden själv kan använda för att ta sig någonstans. Voi ombesörjer alltså inte själva transporten – vilket betyder att förutsättningarna för den reducerade skattesats inte är uppfyllda, menar Skatteverket. Hur mycket pengar det i slutändan handlar om är ännu inte klart, skriver nyhetsbyrån Siren.

Nya p-zoner ska minska elsparksstöket