Krav. Efter en skattegranskning krävs Vetenskapsskolans tidigare rektor på 4,5 miljoner i obetald skatt. Foto: Mostphotos/Tommy Alvén

Skattesmäll för Vetenskapsskolans tidigare rektor

Vetenskapsskolans tidigare rektor försvann från landet samtidigt som skolan i Angered fick stänga 2019. Nu krävs mannen på 4,5 miljoner kronor av Skatteverket.

  • Publicerad 15:15, 16 okt 2021

Totalt handlar det om drygt 4,5 miljoner kronor i ytterligare skatt, skattetillägg och ränta att betala efter det här beslutet.

I december 2019 tog Skolinspektionen beslutet att Vetenskapsskolan, som strax innan bytt namn till Safirskolan, inte längre skulle få bedriva skolverksamhet. Anledningen var allvarliga brister i huvudmannens ägar- och ledningskrets, vilket GöteborgDirekt tidigare berättat om.

450 elever utan skola – kommunen: "Vi löser det"

Ett halvår innan hade Vetenskapsskolans tidigare huvudman satts i förvar av Säpo som hade gjort bedömningen att han utgjorde ett hot mot rikets säkerhet. Han släpptes och fick senare ett beslut om utvisning. Det kunde dock inte verkställas på grund av att mannen redan lämnat landet.

"Förtal"

Till Göteborgs-Posten har rektorn tidigare kommenterat extremistanklagelserna mot honom.

– Det finns ingen grund i det. Man kan inte bara gå efter en person med skägg och kalla den jihadist. Vi kommer att göra en polisanmälan mot ett antal medieinstitutioner som har påtalat det mot oss. Det är förtal av absolut högsta grad, har han tidigare sagt till GP.

Skattesmäll

Nu krävs den tidigare rektorn på miljonbelopp av Skatteverket efter en skattegranskning. Skattesmällen mot mannen beror på oredovisade löneintäkter. Bakgrunden är framför allt de överföringar som rektorn gjorde från skolan via ett Malta-baserat konto i början av 2019, innan han sattes i förvar av Säpo. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

– Totalt handlar det om drygt 4,5 miljoner kronor i ytterligare skatt, skattetillägg och ränta att betala efter det här beslutet, säger sektionschefen Ulrika Karlsson till Nyhetsbyrån Siren.

Vetenskapsskolans tidigare rektor har möjlighet att begära omprövning av skattebeslutet eller överklaga till förvaltningsrätten.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21