VISIONSBILD. Fullt utbyggt beräknas området vara omkring 2027, med 450 nya bostäder och ca 30 000 kvm lokalytor för butiker, restauranger, hotell och kontor. Foto: Illustration: Sweco

Skeppsbron klubbad – trots förlust på 860 miljoner

Skeppsbron har blivit en riktig långbänk i Göteborgspolitiken. Under onsdagen gav kommunstyrelsen tillslut klartecken till att fortsätta med projektet som innebär en förlust för staden på omkring 860 miljoner kronor.

  • Publicerad 17:16, 25 mar 2020

Den första etappen av Skeppsbrons utveckling stod klar för fem år sedan. Då invigdes den nya spårvägen på Skeppsbron och året efter det stod det nya resecentret på Stenpiren klart.

Etapp två, med kajstråk, bostäder och inte minst ett underjordiskt parkeringsgarage har varit mer utdragen. Arbetet påbörjades men har sedan stått still i över två år.

VIDEO: Äntligen – så blir nya Skeppsbron

Efter att frågan varit uppe fyra gånger för beslut gav kommunstyrelsen under onsdagen till slut klartecken till att fortsätta arbetet med den andra etappen av Skeppsbron. Detta efter att Alliansen kommit överens med Socialdemokraterna om att gå vidare med projektet.

Merkurhusets baksida rivs

Utvecklingen av Skeppsbron är minst sagt omdiskuterad och kostnaderna har skenat. Planerna innebär en förlust på omkring 860 miljoner för staden. Det var ett underskott Socialdemokraterna tidigare tyckt varit alldeles för högt, men som man nu valt att acceptera.

Kostnaderna för Skeppsbron skenar

DEBATT: "Att hålla budget borde inte vara kontroversiellt"

”Kostnaden måste vägas mot nyttan, och Göteborg är beroende av att få till byggnation på Skeppsbron”, skriver Socialdemokraterna och Alliansen i sitt gemensamma yttrande.  

Man framhåller att kostnaderna av projektet är väl genomlyst och det saknas förutsättningar till större besparingar. Samtidigt slår man fast att: ”Det är helt avgörande att staden aldrig mer tillåter ett projekt att misskötas på detta vis vad gäller projektledningen och de ekonomiska beräkningarna.”

Demokraterna ville avbryta arbetet tillsvidare och Miljöpartiet och Vänsterpartiet var emot parkeringsgaraget som beskrivs som ”Sveriges dyraste garage”.

I Alliansen och Socialdemokraternas gemensamma yrkande framhålls att inriktningen för nyproduktionen i området ska vara ” klassisk, traditionell stil av god kvalitet”. Bostäderna ska också vara en mix mellan bostadsrätter och hyresrätter.

Det slutgiltiga beslutet om Skeppsbrons utveckling fattas av kommunfullmäktige senare i vår.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57