VISIONSBILD. Fullt utbyggt beräknas området vara omkring 2027, med 450 nya bostäder och ca 30 000 kvm lokalytor för butiker, restauranger, hotell och kontor. Foto: Illustration: Sweco

Skeppsbron klubbad – trots förlust på 860 miljoner

Skeppsbron har blivit en riktig långbänk i Göteborgspolitiken. Under onsdagen gav kommunstyrelsen tillslut klartecken till att fortsätta med projektet som innebär en förlust för staden på omkring 860 miljoner kronor.

  • Publicerad 17:16, 25 mar 2020

Den första etappen av Skeppsbrons utveckling stod klar för fem år sedan. Då invigdes den nya spårvägen på Skeppsbron och året efter det stod det nya resecentret på Stenpiren klart.

Etapp två, med kajstråk, bostäder och inte minst ett underjordiskt parkeringsgarage har varit mer utdragen. Arbetet påbörjades men har sedan stått still i över två år.

VIDEO: Äntligen – så blir nya Skeppsbron

Efter att frågan varit uppe fyra gånger för beslut gav kommunstyrelsen under onsdagen till slut klartecken till att fortsätta arbetet med den andra etappen av Skeppsbron. Detta efter att Alliansen kommit överens med Socialdemokraterna om att gå vidare med projektet.

Merkurhusets baksida rivs

Utvecklingen av Skeppsbron är minst sagt omdiskuterad och kostnaderna har skenat. Planerna innebär en förlust på omkring 860 miljoner för staden. Det var ett underskott Socialdemokraterna tidigare tyckt varit alldeles för högt, men som man nu valt att acceptera.

Kostnaderna för Skeppsbron skenar

DEBATT: "Att hålla budget borde inte vara kontroversiellt"

”Kostnaden måste vägas mot nyttan, och Göteborg är beroende av att få till byggnation på Skeppsbron”, skriver Socialdemokraterna och Alliansen i sitt gemensamma yttrande.  

Man framhåller att kostnaderna av projektet är väl genomlyst och det saknas förutsättningar till större besparingar. Samtidigt slår man fast att: ”Det är helt avgörande att staden aldrig mer tillåter ett projekt att misskötas på detta vis vad gäller projektledningen och de ekonomiska beräkningarna.”

Demokraterna ville avbryta arbetet tillsvidare och Miljöpartiet och Vänsterpartiet var emot parkeringsgaraget som beskrivs som ”Sveriges dyraste garage”.

I Alliansen och Socialdemokraternas gemensamma yrkande framhålls att inriktningen för nyproduktionen i området ska vara ” klassisk, traditionell stil av god kvalitet”. Bostäderna ska också vara en mix mellan bostadsrätter och hyresrätter.

Det slutgiltiga beslutet om Skeppsbrons utveckling fattas av kommunfullmäktige senare i vår.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11