Skickade knark-sms till tusen mobilnummer

Tre unga män har åtalats för narkotikabrott efter att ha sålt droger på Lindholmens campus. För att locka kunder har de marknadsfört knark genom sms-utskick till hela 1 000 olika nummer.

  • Publicerad 05:30, 20 nov 2020

Sms-utskick bekvämt för in ett parti för att nå ut snabbt.

Från kontantkort. Smsen med erbjudande om droger kommer med jämna mellanrum. (Bilden har inget med det här fallet att göra.)

– Det är tre killar som jag påstår har kopplingar till ett kriminellt nätverk på Hisingen, säger, kammaråklagare Shahrzad Rahimi.

De unga männen har mellan april och juli i år, blivit åtalade för olika gärningar var och en för sig eller två av dem gemensamt då och då.

Det aktuella åtalet handlar om narkotikaförsäljning på Lindholmen, 7 juli i somras när polisen slår till mot en studentlägenhet på Lärdomsgatan.

Vid tillslaget hittar polisen männens knarkgömma med  över 1 000 tabletter tramadol, drygt 250 gram cannabis och andra narkotikaklassade tabletter.

Marknadsför knark via sms

För att locka kunder ska de åtalade bland annat vid flera tillfällen ha erbjudit narkotika till försäljning genom sms-massutskick.

Det handlar om utskick till totalt 1 000 olika telefonnummer från mobiltelefoner som alla tre har hanterat.

– Massutskicken är en av åtalspunkterna. Det är ett smidigt sätt för killarna att nå en kundkrets och bekvämt att använda när man får in ett parti för att nå ut snabbt, säger Shahrzad Rahimi.

Hon tillägger:

– Därför vill vi komma åt telefonerna för då kommer man åt hela kontaktnätet.

GöteborgDirekt har tidigare rapporterat om tillvägagångsättet med massutskick från drogförsäljare ofta till personer som inte alls är intresserade av att köpa knark.

Knarklangarnas fula säljknep – massutskick till unga

Polisen är inte förvånade över langarnas metoder och känner till att de kriminella nätverken har listor på människor som anses vara potentiella drogkunder.

Med jämna mellanrum tar polisen telefonerna i beslag och kan nysta bland meddelandena.

– De här ”försäljningslurarna” kan vara oerhört värdefulla för langarna och kan innehålla hundratals nummer, säger polisområdeschefen Anders Börjesson till GöteborgDirekt i en tidigare intervju.

Starka bevis

De tre unga männen kunde gripas efter polisens spaningsarbete och bevisningen är stark, enligt åklagaren.

– Det handlar om inspelade videos och samtal och iakttagelser från polis. Jag tycker att det är ett bra bevisläge, säger, Shahrzad Rahimi

Förhandlingarna inleds 19 november och beräknas pågå i fem dagar.

Vi är GBG