Vinnare 2021. Träd i Slottsskogen vars rötter ser ut som en människa. Foto: Elaine Axelsson

Skogssällskapet vill ha hjälp hitta fler knasiga träd

Sveriges skogar kryllar av knasiga träd – i udda former och på otippade platser. Nu efterlyser Skogssällskapet allmänhetens hjälp att hitta årets knasigaste träd.

  • Publicerad 12:56, 18 jun 2022

Knasiga träd förtjänar att bli hyllade!

Överallt i skogen finns annorlunda träd. Träd som ser ut som figurer, slingrar sig runt varandra, som växer på otippade platser eller på ovanliga sätt.

Under sommaren 2021 efterlyste Skogssällskapet knasiga träd i hela landet och många hundra bilder delades i sociala medier under hashtaggen #knasigaträd.

– Knasiga träd förtjänar att bli hyllade! De lämnas ofta vid avverkning då virkesvärdet är lågt, men naturvärdet blir desto högre när de får stå kvar som så kallade ”evighetsträd”. Dessutom är de roliga att titta på, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet i ett pressmeddelande.

Skogssällskapet efterlyser nu nya bilder från allmänheten. Dela en bild på det knasiga trädet i sociala medier tillsammans med en beskrivning av var trädet finns, senast den 31 augusti. Tagga bilden #knasigaträd.

– Skogssällskapet vill bidra till att öka kunskapen om skogen, hur vi sköter skogen på ett ansvarsfullt och hållbart sätt och gynnar den biologiska mångfalden. Därför vill vi nu uppmuntra invånarna i Göteborg att spana efter knasiga träd när de vistas i skog och mark i sommar, säger Karin Fällman Lillqvist.

I höst utser en jury vilket träd i respektive landskap som är årets knasigaste träd.

Så uppstår knasiga träd

Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. Träden kan i ung ålder ha blivit betade på av djur så att trädet skickat upp flertalet nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

Trädet kan växa in i metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.

Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44