Samarbete. Lärarna Joshua Awome och Mattias Schönfelder tillsammans med Gustav Berghe som går i årskurs åtta hjälptes åt att fylla jord i den stenlagda rabatten. Foto: Dino Soldin

Skola skapar trädgård för att få gemenskapen att växa

Från en bortglömd innergård till en grönskande japansk trädgård. På bara två månader har elever och personal på Nygårdsskolan tillsammans skapat en plats för både vila och lärande.

  • Publicerad 15:00, 30 maj 2021

Jag har märkt att här ute vågar man ta de djupa samtalet, sådant som annars inte faller sig naturligt.

– Här var ingenting förut, bara ett par döda träd och några bortglömda konstverk som någon ställt ut för länge sedan, säger Joshua Awome, gymnastiklärare på Nygårdsskolan i Billdal.

Inifrån klassrummet klättrar han först upp på en stol och vidare ut på fönsterblecket för att ta sig ut i den numera japaninspirerade skolträdgården.

Det är hans stora engagemang för hälsa, kost och odling som ligger till grund för det första fröet till projektet, som såddes för bara två månader sedan.

– Nu har vi 34 olika ätbara grödor, som bladsallader, majskolvar, bönor, pumpa, vattenmelon och solrosor. Nyligen har vi även köpt in nya träd som päron och körsbär. En kollega köpte själv ett körsbärsträd och skänkte till trädgården och det är roligt att se hur engagemanget sprider sig, säger Joshua Awome.

De sådde fröet till hela Tynnereds trädgård

Djupa samtal

Han har själv lagt ner otaliga timmar av sin fritid på skolans gemensamma trädgårdsprojekt och en av drivkrafterna är att skapa förståelse och respekt för maten vi äter.

– Man glömmer lätt bort att det är en process som tar lång tid. Jag vill också att eleverna ska lära sig vikten av att få i sig bra mat, ren mat utan bekämpningsmedel.

Arbetet med trädgården har successivt engagerat allt fler, både elever och personal, och läraren Mattias Schönfelder menar att det fått en positiv effekt för att skapa relationer.

– Vi har många högpresterande elever som pressar sig själva ganska hårt. Här ute existerar inga betyg eller prestationer, det blir istället en frizon där man arbetar sida vid sida.

Han menar att man även lyckats få hemmasittare att komma till trädgården för att hjälpa till.

– Jag har märkt att här ute vågar man ta de djupa samtalet, sådant som annars inte faller sig naturligt.

Vildvuxna trädgården i Majorna väcks till liv

Över klassgränserna

Tanken är att en del av undervisningen ska hållas ute i trädgården, inte minst hälsoämnen och även meditation.

En av eleverna som tillbringat mycket tid i skolträdgården är Gustav Berghe, som går i årskurs åtta.

– Det är en rolig grej och kul med samarbete över klassgränserna. Det är roligt att få arbeta fysiskt med att gräva och lägga sten och man får använda sin fantasi.

I augusti hoppas Joshua Awome att allt arbete bokstavligen ska ha burit frukt i form av päron, körsbär, meloner och meterhöga solrosor.

Guide: Hitta vägen till din lott i Göteborg

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44