Samarbete. Lärarna Joshua Awome och Mattias Schönfelder tillsammans med Gustav Berghe som går i årskurs åtta hjälptes åt att fylla jord i den stenlagda rabatten. Foto: Dino Soldin

Skola skapar trädgård för att få gemenskapen att växa

Från en bortglömd innergård till en grönskande japansk trädgård. På bara två månader har elever och personal på Nygårdsskolan tillsammans skapat en plats för både vila och lärande.

  • Publicerad 15:00, 30 maj 2021

Jag har märkt att här ute vågar man ta de djupa samtalet, sådant som annars inte faller sig naturligt.

– Här var ingenting förut, bara ett par döda träd och några bortglömda konstverk som någon ställt ut för länge sedan, säger Joshua Awome, gymnastiklärare på Nygårdsskolan i Billdal.

Inifrån klassrummet klättrar han först upp på en stol och vidare ut på fönsterblecket för att ta sig ut i den numera japaninspirerade skolträdgården.

Det är hans stora engagemang för hälsa, kost och odling som ligger till grund för det första fröet till projektet, som såddes för bara två månader sedan.

– Nu har vi 34 olika ätbara grödor, som bladsallader, majskolvar, bönor, pumpa, vattenmelon och solrosor. Nyligen har vi även köpt in nya träd som päron och körsbär. En kollega köpte själv ett körsbärsträd och skänkte till trädgården och det är roligt att se hur engagemanget sprider sig, säger Joshua Awome.

De sådde fröet till hela Tynnereds trädgård

Djupa samtal

Han har själv lagt ner otaliga timmar av sin fritid på skolans gemensamma trädgårdsprojekt och en av drivkrafterna är att skapa förståelse och respekt för maten vi äter.

– Man glömmer lätt bort att det är en process som tar lång tid. Jag vill också att eleverna ska lära sig vikten av att få i sig bra mat, ren mat utan bekämpningsmedel.

Arbetet med trädgården har successivt engagerat allt fler, både elever och personal, och läraren Mattias Schönfelder menar att det fått en positiv effekt för att skapa relationer.

– Vi har många högpresterande elever som pressar sig själva ganska hårt. Här ute existerar inga betyg eller prestationer, det blir istället en frizon där man arbetar sida vid sida.

Han menar att man även lyckats få hemmasittare att komma till trädgården för att hjälpa till.

– Jag har märkt att här ute vågar man ta de djupa samtalet, sådant som annars inte faller sig naturligt.

Vildvuxna trädgården i Majorna väcks till liv

Över klassgränserna

Tanken är att en del av undervisningen ska hållas ute i trädgården, inte minst hälsoämnen och även meditation.

En av eleverna som tillbringat mycket tid i skolträdgården är Gustav Berghe, som går i årskurs åtta.

– Det är en rolig grej och kul med samarbete över klassgränserna. Det är roligt att få arbeta fysiskt med att gräva och lägga sten och man får använda sin fantasi.

I augusti hoppas Joshua Awome att allt arbete bokstavligen ska ha burit frukt i form av päron, körsbär, meloner och meterhöga solrosor.

Guide: Hitta vägen till din lott i Göteborg

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00