Här är Göteborgs gymnasieskolors finurliga knep. Foto: Lena Jangvik

Skolans smarta coronaknep – inför högertrafik

Efter en tuff coronavår har gymnasieskolorna i Göteborg återigen öppnat, men hur hanterar de att föra undervisning när de har en smitta att ta hänsyn till? Här är Göteborgs gymnasieskolors finurliga knep.

  • Publicerad 05:00, 4 sep 2020

Vi har tillsatt entrévärdar vid ingången till matsalen.

September månad markerar, till vissas längtan och andras förtret, skolstarten. Men att komma tillbaka till sin utbildning är i år, som allt annat, lite märkligare. Göteborgs tonåringar har nu högertrafik i korridorerna, numrerade platser och entrévärdar med hökögon att vänja sig vid. 

Angeredsgymnasiet

Angeredsgymnasiet sticker ut från mängden, då de valt att inte föra någon distansundervisning. De har gjort bedömningen att trängseln inte kommer bli allt för påtaglig för elever och personal. Däremot finns andra smittskyddsåtgärder nu på skolan.

– Vi har gjort om korridorerna så att de inte är tillgängliga för alla elever för att minska rörelsen runt i skolan. Vi har även infört högertrafik med tejpmarkeringar, säger Ola Lindhé, rektor på Angeredsgymnasiet.

Och hur hanterar ni matsalen? 

– Vi har tillsatt entrévärdar vid ingången till matsalen som ser till att det är begränsat med elever i salen och att trängsel inte heller bildas utanför. 

NTI Gymnasiet

NTI Gymnasiet har valt att åter öppna med, till skillnad från Angeredsgymnasiet, en fortsatt stor andel distansundervisning. Endast årskurs ett har samtliga lektioner på skolan. Årskurs två och tre är endast på skolan en eller två dagar i veckan. Även de har entrévärdar i matsalen, men här får inte eleverna välja var de ska sitta, utan måste sitta vid sin klass.

Vad för andra åtgärder har ni infört?

– Vi byter exempelvis inte sal mellan lektionerna, utan har en och samma hela dagen för att minska rörelsen, säger Anna Kohlström. 

Hvitfeldtska gymnasiet

Hvitfeldtska har, likt NTI Gymnasiet, Polhemsgymnasiet och Peabskolan, endast årskurs ett som får hela sin undervisning på plats, medan årskurs två och tre får anpassat schema.

Däremot är det deras matsalslösning som sticker ut från mängden av gymnasium i Göteborg.

– Vi har rest ett tält med drygt 100 platser där man kan sätta sig och äta om det är kö i matsalen. I tältet serveras matpaket. Köandet till skolrestaurangen sker utomhus. Skyddstak för detta är beställt, säger Mikael Karlsson, rektor på Hvitfeldtska.

Ester Mosessons Gymnasium 

Ester Mosessons Gymnasium har i högre grad undervisning på plats på grund av alla praktiska moment skolans yrkesförberedande utbildningar har.

– Vi har exempelvis använt tejp för att skapa rörelsebanor för att förhindra trängsel på alla arbetsplatser, säger Patrick Gladh, rektor på Ester Mosesson Gymnasium.

En unik åtgärd som gymnasiet infört är numrerade och bestämda sittplatser, så att man minskar rörelsen och inte blandar gruppen. Utöver att minska trängseln har extra möjligheter till smittskydd erbjudits skolans lärare. 

– Lärarna har fått möjlighet till att bära både visir och ansiktsmask i köken för att de ska känna sig trygga i arbetet, säger Patrick Gladh. 

Han tycker att restriktioner inom gymnasieskolorna är viktiga. 

– Även om tonåringar kan känna sig odödliga, så är det genom att vara försiktig som man tar hand om även sina nära och kära, säger Patrick Gladh. 

Patrick Gladh, rektor på Ester Mosesson Gymnasium. Foto: Magnus Lejhall

Andra gymnasieskolors åtgärder

Polhemsgymnasiet

Polhemsgymnasiet har även de köpt in munskydd och visir ifall personalen skulle önska att använda det. 

Utöver det är det endast årskurs ett som har hela sin undervisning på plats. Årskurs två och tre byter av varandra med varannan vecka på skolan och varannan på distans. 

Anpassade scheman, avståndstejp och handsprit är andra åtgärder. 

Peabskolan

På Peabskolan är det årskurs ett som har hela sin undervisning på plats. Årskurs två har anpassat schema och årskurs tre har praktik. 

De har valt att öka städningen, schemalägga så att elever undviker rusning i trafiken och möblera glest. 

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00