Studiero. Hamnar högst upp på listan när barn tycker till om vad som är viktigast för en bra skolgång. Foto: Bris

Skolbarn prioriterar lugn och ro på lektionerna

Studiero i klassrummet, att känna sig trygg i skolan, få stöd i skolarbetet och att ha vänner. Det hamnar högst upp på listan när barn får uppge vad de tycker är viktigast för en bra skolgång.

  • Publicerad 04:53, 19 aug 2022

Det är självklart att skolan måste vara en plats där varje barn trivs.

Skolan är igång igen efter lovet och det dags att återgå till rutinerna. En Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Bris visar att vikten av studiero i klassrummet, trygghet i skolan och vikten av att ha vänner är centrala delar.  

Och tvärtom. Att få betyg på sina kunskaper, fina lokaler och tillgång till digitala läromedel är det få barn som anser vara viktigt för en god skolgång.

Skolan är ett vanligt ämne när barn kontaktar Bris nationella stödlinje. Här brukar barn särskilt lyfta upp problem såsom mobbning och bristande stöd från elevhälsan, många vill ha hjälp att hantera skolstress kopplat till krav och prestationer och berättar om bristande framtidstro när skolarbetet inte går bra. 

– Barn omfattas av skolplikt och går i skolan 20 000 timmar av sina liv så det är självklart att skolan måste vara en plats där varje barn trivs, känner sig tryggt och mår bra. För att veta vad barn behöver och själva efterfrågar behöver vuxna inhämta barns egna tankar och åsikter, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.  

Vad barn tycker är viktigt i skolan skiljer sig mellan olika åldersgrupper. Bland de yngre barnen (13–14 år) är det fler som tycker att det är viktigt att ha vänner, medan framför allt äldre tjejer (15–17 år) i högre utsträckning lyfter vikten av skolan inte stressar eleverna. 

Viktigast i skolan enligt barn:

Lugn & ro på lektionerna

Att få känna sig trygg i skolan

Möjlighet till stöd om man behöver hjälp i skolarbetet

Att ha vänner

Kunniga lärare

Källa: Sifo

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00