Ska rivas. Nästa år förväntas Stadsbyggnadskontoret påbörja arbetet med detaljplanen för den nya dubbelt så stora skolan. Foto: Gabriel Tjulander

Skolbarnen blev sjuka i skolan – nu åtgärdas fuktskador

I höstas började allt fler elever på Åkeredsskolan få huvudvärk, allergiska reaktioner och bli extremt trötta. Oroliga föräldrar menar att problemen beror på inomhusmiljön och under sportlovet utför förvaltningen nu vissa åtgärder.

  • Publicerad 07:59, 11 feb 2020

I takt med att vi hittar byggnadsrelaterade fuktskador som kan påverka innemiljön reparerar vi.

Ett 40-tal elever på Åkeredsskolan i Västra Frölunda har under de senaste månaderna rapporterat att de inte mår bra när de är i skolan. Samma sak hände 1988 och då hittade man mögel i golvet. Det rapporterade SVT Nyheter Väst om i slutet av januari.

– Man blir ledsen och arg när det är såhär med tanke på att den här skolan skulle rivits för flera år sedan, säger föräldern Marie Gunnlert till SVT Nyheter Väst.

Efter larmet från föräldrarna om barnens besvär har rektorn på skolan, Anna Börjesson, vänt sig till Lokalfövaltningen, som startade en utredning som fortfarande pågår.

I ett mail till Göteborg Direkt skriver Ahmad Khodabin, som är ansvarig förvaltare, bland annat att åtgärder utförs nu under sportlovet.

"I takt med att vi hittar byggnadsrelaterade fuktskador som kan påverka innemiljön reparerar vi. (...) "Andra åtgärder planeras att göras under nästa vecka när verksamheten har sportlov."

 Hur ska man säkerställa att barn och personal mår bra i lokalerna?

"Den här byggnaden kommer att vara genomgången av specialister på byggnadsrelaterade innemiljöproblem och mer utredd än vad en byggnad normalt är. Brister i byggnaden som kan påverka innemiljön kommer att vara åtgärdade."

Ny skola planeras

Skolan är byggd på 60-talet och det har länge varit tal om att den ska rivas och ersättas med en ny.

– Vi märkte att man från Stadsdelsnämnden har väldigt hög prioritet på den här skolan och därför försökte vi få med den i årets startplan, men den fick inte plats så nu avser vi starta detaljplanen 2021 istället, säger Tony Nielsen, planarkitekt på Stadsbyggnadskontoret.

Enligt honom kan den nya skolan komma att rymma mellan 600 och 700 elever, vilket är dubbelt så många elever jämfört med i dagsläget.

– Vi kommer också att inleda andra planer i närheten, bland annat bostadsbebyggelse längs Åkeredsvägen och därför måste Åkeredsskolan utökas.

Göteborg Direkt har sökt Åkeredsskolans rektor Anna Börjesson.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00