Ska rivas. Nästa år förväntas Stadsbyggnadskontoret påbörja arbetet med detaljplanen för den nya dubbelt så stora skolan. Foto: Gabriel Tjulander

Skolbarnen blev sjuka i skolan – nu åtgärdas fuktskador

I höstas började allt fler elever på Åkeredsskolan få huvudvärk, allergiska reaktioner och bli extremt trötta. Oroliga föräldrar menar att problemen beror på inomhusmiljön och under sportlovet utför förvaltningen nu vissa åtgärder.

  • Publicerad 07:59, 11 feb 2020

I takt med att vi hittar byggnadsrelaterade fuktskador som kan påverka innemiljön reparerar vi.

Ett 40-tal elever på Åkeredsskolan i Västra Frölunda har under de senaste månaderna rapporterat att de inte mår bra när de är i skolan. Samma sak hände 1988 och då hittade man mögel i golvet. Det rapporterade SVT Nyheter Väst om i slutet av januari.

– Man blir ledsen och arg när det är såhär med tanke på att den här skolan skulle rivits för flera år sedan, säger föräldern Marie Gunnlert till SVT Nyheter Väst.

Efter larmet från föräldrarna om barnens besvär har rektorn på skolan, Anna Börjesson, vänt sig till Lokalfövaltningen, som startade en utredning som fortfarande pågår.

I ett mail till Göteborg Direkt skriver Ahmad Khodabin, som är ansvarig förvaltare, bland annat att åtgärder utförs nu under sportlovet.

"I takt med att vi hittar byggnadsrelaterade fuktskador som kan påverka innemiljön reparerar vi. (...) "Andra åtgärder planeras att göras under nästa vecka när verksamheten har sportlov."

 Hur ska man säkerställa att barn och personal mår bra i lokalerna?

"Den här byggnaden kommer att vara genomgången av specialister på byggnadsrelaterade innemiljöproblem och mer utredd än vad en byggnad normalt är. Brister i byggnaden som kan påverka innemiljön kommer att vara åtgärdade."

Ny skola planeras

Skolan är byggd på 60-talet och det har länge varit tal om att den ska rivas och ersättas med en ny.

– Vi märkte att man från Stadsdelsnämnden har väldigt hög prioritet på den här skolan och därför försökte vi få med den i årets startplan, men den fick inte plats så nu avser vi starta detaljplanen 2021 istället, säger Tony Nielsen, planarkitekt på Stadsbyggnadskontoret.

Enligt honom kan den nya skolan komma att rymma mellan 600 och 700 elever, vilket är dubbelt så många elever jämfört med i dagsläget.

– Vi kommer också att inleda andra planer i närheten, bland annat bostadsbebyggelse längs Åkeredsvägen och därför måste Åkeredsskolan utökas.

Göteborg Direkt har sökt Åkeredsskolans rektor Anna Börjesson.

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20