Ska rivas. Nästa år förväntas Stadsbyggnadskontoret påbörja arbetet med detaljplanen för den nya dubbelt så stora skolan. Foto: Gabriel Tjulander

Skolbarnen blev sjuka i skolan – nu åtgärdas fuktskador

I höstas började allt fler elever på Åkeredsskolan få huvudvärk, allergiska reaktioner och bli extremt trötta. Oroliga föräldrar menar att problemen beror på inomhusmiljön och under sportlovet utför förvaltningen nu vissa åtgärder.

  • Publicerad 07:59, 11 feb 2020

I takt med att vi hittar byggnadsrelaterade fuktskador som kan påverka innemiljön reparerar vi.

Ett 40-tal elever på Åkeredsskolan i Västra Frölunda har under de senaste månaderna rapporterat att de inte mår bra när de är i skolan. Samma sak hände 1988 och då hittade man mögel i golvet. Det rapporterade SVT Nyheter Väst om i slutet av januari.

– Man blir ledsen och arg när det är såhär med tanke på att den här skolan skulle rivits för flera år sedan, säger föräldern Marie Gunnlert till SVT Nyheter Väst.

Efter larmet från föräldrarna om barnens besvär har rektorn på skolan, Anna Börjesson, vänt sig till Lokalfövaltningen, som startade en utredning som fortfarande pågår.

I ett mail till Göteborg Direkt skriver Ahmad Khodabin, som är ansvarig förvaltare, bland annat att åtgärder utförs nu under sportlovet.

"I takt med att vi hittar byggnadsrelaterade fuktskador som kan påverka innemiljön reparerar vi. (...) "Andra åtgärder planeras att göras under nästa vecka när verksamheten har sportlov."

 Hur ska man säkerställa att barn och personal mår bra i lokalerna?

"Den här byggnaden kommer att vara genomgången av specialister på byggnadsrelaterade innemiljöproblem och mer utredd än vad en byggnad normalt är. Brister i byggnaden som kan påverka innemiljön kommer att vara åtgärdade."

Ny skola planeras

Skolan är byggd på 60-talet och det har länge varit tal om att den ska rivas och ersättas med en ny.

– Vi märkte att man från Stadsdelsnämnden har väldigt hög prioritet på den här skolan och därför försökte vi få med den i årets startplan, men den fick inte plats så nu avser vi starta detaljplanen 2021 istället, säger Tony Nielsen, planarkitekt på Stadsbyggnadskontoret.

Enligt honom kan den nya skolan komma att rymma mellan 600 och 700 elever, vilket är dubbelt så många elever jämfört med i dagsläget.

– Vi kommer också att inleda andra planer i närheten, bland annat bostadsbebyggelse längs Åkeredsvägen och därför måste Åkeredsskolan utökas.

Göteborg Direkt har sökt Åkeredsskolans rektor Anna Börjesson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57