Ska rivas. Nästa år förväntas Stadsbyggnadskontoret påbörja arbetet med detaljplanen för den nya dubbelt så stora skolan. Foto: Gabriel Tjulander

Skolbarnen blev sjuka i skolan – nu åtgärdas fuktskador

I höstas började allt fler elever på Åkeredsskolan få huvudvärk, allergiska reaktioner och bli extremt trötta. Oroliga föräldrar menar att problemen beror på inomhusmiljön och under sportlovet utför förvaltningen nu vissa åtgärder.

  • Publicerad 07:59, 11 feb 2020

I takt med att vi hittar byggnadsrelaterade fuktskador som kan påverka innemiljön reparerar vi.

Ett 40-tal elever på Åkeredsskolan i Västra Frölunda har under de senaste månaderna rapporterat att de inte mår bra när de är i skolan. Samma sak hände 1988 och då hittade man mögel i golvet. Det rapporterade SVT Nyheter Väst om i slutet av januari.

– Man blir ledsen och arg när det är såhär med tanke på att den här skolan skulle rivits för flera år sedan, säger föräldern Marie Gunnlert till SVT Nyheter Väst.

Efter larmet från föräldrarna om barnens besvär har rektorn på skolan, Anna Börjesson, vänt sig till Lokalfövaltningen, som startade en utredning som fortfarande pågår.

I ett mail till Göteborg Direkt skriver Ahmad Khodabin, som är ansvarig förvaltare, bland annat att åtgärder utförs nu under sportlovet.

"I takt med att vi hittar byggnadsrelaterade fuktskador som kan påverka innemiljön reparerar vi. (...) "Andra åtgärder planeras att göras under nästa vecka när verksamheten har sportlov."

 Hur ska man säkerställa att barn och personal mår bra i lokalerna?

"Den här byggnaden kommer att vara genomgången av specialister på byggnadsrelaterade innemiljöproblem och mer utredd än vad en byggnad normalt är. Brister i byggnaden som kan påverka innemiljön kommer att vara åtgärdade."

Ny skola planeras

Skolan är byggd på 60-talet och det har länge varit tal om att den ska rivas och ersättas med en ny.

– Vi märkte att man från Stadsdelsnämnden har väldigt hög prioritet på den här skolan och därför försökte vi få med den i årets startplan, men den fick inte plats så nu avser vi starta detaljplanen 2021 istället, säger Tony Nielsen, planarkitekt på Stadsbyggnadskontoret.

Enligt honom kan den nya skolan komma att rymma mellan 600 och 700 elever, vilket är dubbelt så många elever jämfört med i dagsläget.

– Vi kommer också att inleda andra planer i närheten, bland annat bostadsbebyggelse längs Åkeredsvägen och därför måste Åkeredsskolan utökas.

Göteborg Direkt har sökt Åkeredsskolans rektor Anna Börjesson.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39