SKOLVAL. Skolvalet i Göteborg innefattar ungefär 14 000 skolplaceringar. Foto: Katja Kircher

Skolchefen: ”Skolvalet är inte ett val utan en önskan”

När grundskoleförvaltningen såg hur årets skolplaceringar föll ut inför höstterminen fick allt för många elever orimligt långt till skolan. Nu har fler platser öppnats upp i de mest sökta områdena, i alla fall för årskurs sju.

  • Publicerad 08:04, 30 apr 2020

Grundskoleförvaltningen genomför just nu sitt andra skolval. För knappt två år sedan tog de över ansvaret för skolorna från de lokala stadsdelsförvaltningarna. Tidigare var barnen garanterade en skolplats inom den egna stadsdelsförvaltningen. Så är det inte längre.

– Men det finns fortfarande kvar i vissa vårdnadshavares medvetande, att det är så. Men nu tar vi inte hänsyn till stadsdelen utan går i stället på det faktiska avståndet till skolan. Det kan ju vara så att man bor i en stadsdel, men att den närmaste skolan ligger i en annan, säger Nils Kaiser, tillförordnad chef för myndighetsavdelningen på grundskoleförvaltningen som ansvarar för skolval i Göteborg.

För första gången har grundskoleförvaltningen i år använt sig av ett digitalt system i skolplaceringar. Vårdnadshavare har fått önska plats på olika skolor och sedan har systemet tagit hänsyn till olika parametrar som avståndet till skolan och om eleven har syskon på skolan.

– Tidigare sköttes det manuellt i Excel-filer. Med det digitala systemet kan vi följa nämndens riktlinjer fullt ut, säger Nils Kaiser.

Det digitala systemet tar hänsyn till fågelavståndet, inte restiden.

– Vi är en ny förvaltning och det här är vårt andra skolval, faktiskt Sveriges största skolval. Vi har säkert ännu inte landat i de bästa och mest optimala riktlinjerna som nämnden fastslagit. Vi gör utvärderingar och det kan hända att vi föreslår att vissa kriterier ändras. Hypotetiskt skulle restid kunna vara en sådan parameter, säger Nils Kaiser.

Trots det nya systemet blev grundskoleförvaltningen tvungna att göra ett omtag i årets skolval. De lägre årskurserna har fått sina skolbesked, men eleverna i årskurs sju kommer att få sina besked först nu.

– Det var många elever, framförallt i årskurs sju, som fick långa resvägar. Det beror på att det är ont om skolplatser och att vissa skolor är väldigt populära. Nu har vi tillsammans med utbildningscheferna öppnat upp fler skolplatser så fler får närmare till skolan.

Även elever i andra årskurser har fått långa avstånd till sin skola. Men grundskoleförvaltningen har bestämt att de besluten ligger kvar.

– Om man inte är nöjd får man överklaga eller ansöka om skolbyte.

Totalt beror skolvalet i Göteborg 14 000 skolplatser. Nils Kaiser menar att det är omöjligt att alla ska kunna få sina förstaval.

– Vi förstår att det kan bli en chock när man ser att man inte får gå på den skola man hade tänkt. Vi är fullt medvetna om det och försöker svara på de frågor vi kan. Det här är en väldigt stor apparat, säger Nils Kaiser och fortsätter:

– Även om det heter skolval så är det inte ett val. Man väljer inte skola, man önskar, och vi försöker uppfylla så många önskningar det går.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11