Skoleleverna som sätter färg på Göteborg

Under 2018 nådde Bergsjöskolans elever ut till Göteborgarna med sin konst. Nu har det kreativa året samlats till den nysläppta boken: Vi äger Staden.

  • Publicerad 12:03, 29 apr 2019

Konstskolorna i Göteborg ville starta ett projekt för att ge sina ungdomar en chans nå ut med sin konst i stadsrummet. Då föddes idén till Vi äger Staden.

– Vi ville hitta ett sätt för ungdomarna att få en megafon för sin röst och sin konst, säger Andrea Olausson, konstpedagog på kulturskolan.

Bergsjöskolan antog utmaningen och utförde under 2018 tre stora konstprojekt som i samarbete med olika företag visades runtom Göteborg. Men initiativet är ännu långt ifrån över. Under torsdagen den 25 april utgavs boken Vi äger Staden, som innefattar all konst eleverna har producerat.

– Vi ville samla allt på en plats. Boken blev väldigt viktig för att för att alla de medverkande eleverna skulle få en chans att synas, säger Andrea Olausson.

Utöver boken kommer projektet även leva vidare i form av en utställning under Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Det kommer bli antingen en muralmålning eller en stor vepa med elevernas konst.

– Vi äger Staden är ett slags demokratiprojekt där alla ska få möjlighet att synas och höras, säger Andrea Olausson.

Boken är inte tillgänglig till försäljning men om man är riktigt nyfiken kan man kontakta konstskolan.

– Det var jättekul att få boken. Alla har längtat efter den. Om man väldigt gärna vill ha ett exemplar kan vi säkert fixa ett om man hör av sig till oss!

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57