DISTANSUNDERVISNING. Gymnasieskolorna gick i våras över till distansundervisning i princip över en natt. Foto: Katja Kircher

Skolforskarna: ”Många kände stor uppgivenhet i våras”

Under vårens gymnasienedstängning kände många elever ensamhet, stress och bristande motivation. När undervisningen nu återgår till distans trycker GU-forskare på vikten av att upprätthålla det sociala samspelet.

  • Publicerad 05:30, 8 dec 2020

Från och med måndagen den 7 december övergår landets gymnasieskolor återigen till distansundervisning, precis som i våras. En ny studie genomförd av forskare på Göteborgs universitet visar effekterna av vårens nedstängning.

Alla gymnasieskolor stänger nästa vecka

Genom att samla in knappt 90 skriftliga skildringar från elever på både högskoleförberedande program och gymnasieskolor kunde forskarna få en djupare förståelse för elevernas situation.

Hvitfeldska: ”Många har verkligen saknat skolan”

– Deras redogörelser synliggjorde dels hur undervisningsinnehållet omvandlades till en mängd enskilda uppgifter som ofta skulle hanteras under stress, dels ensamheten som många kände av att sitta hemma på sin egen kammare och utföra dessa uppgifter på egen hand, säger Ingrid Henning Loeb, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Eleverna beskrev bland annat hur de satt i sängen på sina rum och kämpade med teknik och rutiner.

– Många elever påpekade att lärarna stöttade dem på olika sätt, men det fanns också elever som satt och väntade på svar på sina frågor och kände stor uppgivenhet. Det framkom också hur utbildningsvillkoren skiftade. Många bor trångt eller har dålig uppkoppling, medan andra har goda förutsättningar med föräldrar som kan stötta. Det påverkar såklart lärandet, säger Sally Windsor, universitetslektor i pedagogiskt arbete.

Hon berättar att en del elever inte tyckte att det var några problem att sitta hemma.

– Men det var inte många. Det är dock svårt att veta vad som berodde på just distansundervisningen. Det var en helhetssituation – med ensamheten, smittspridningssituationen, uteblivandet av studentfirande och mängden inlämningsuppgifter och framtiden som stod på spel, säger Sally Windsor.

När gymnasieskolorna nu återgår till distansundervisning menar forskarna att det är viktigt att inte glömma den sociala samvaron.

– Det här vet i princip varenda lärare, men det är något som man på skolnivå behöver hålla i fokus. Vi ser nu till exempel i diskussioner i sociala medier hur formfrågor lätt hamnar i fokus istället, till exempel om man kan få närvaro om man inte har kameran på eller inte sitter upp, säger Ingrid Henning Loeb.

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20