Måste stänga. Primusskolan ligger i ett industriområde i nordöstra Göteborg och saknad bygglov och lokaler som passar för skolverksamhet. Foto: Mostphoto (genrebild)

Skolinpektionen stänger skola i Göteborg

Primusskolan i Angered måste stänga. Orsaken är att skolan saknar lokaler som är godkända för skolverksamhet.  Det meddelar nu Skolinspektionen i ett beslut.

  • Publicerad 11:31, 1 jul 2019

Den nystartade friskolan Primus i Angered får inte längre bedriva skolverksamhet. Beslutet från Skolinspektionen gäller från och med 1 juli 2019.

Anledningen att Primusskolan som ligger i ett industriområde saknar lokaler som är godkända för skolverksamhet. Det handlar om att skolans huvudman, Primus utbildning inte beviljats bygglov för att använda sina befintliga lokaler på Kummingatan.

Skolan har inte heller kunnat presentera en alternativ lokal att bedriva skolverksamhet i till höstterminen.  

Huvudmannen, Primus utbildning har bedrivit en verksamhet i strid med gällande lagstiftning. De brister som fortfarande föreligger innebär att Primus skolan saknar lokaler som är godkända för skolverksamhet och de har inte heller ordnat nya lokaler som kan tas i bruk vid höstterminens början. ” meddelar Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Dom: Inget fel när tolk inte lämnade ut handlingar

Elever måste byta skola

Att skolan stängs innebär att kommunen måste erbjuda alla elever utbildning i en kommunal skola. Men eleverna har även möjlighet att välja en fristående skola i mån av plats.

Skolinspektionen:

Fått 13, 5 miljoner från kommunen

Redan i mitten an juni rapporterade SVT Väst om att Göteborgs stad har betalat ut runt 13,5 miljoner kronor för elever som går på nystartade Primusskolan och Algebraskolan – som båda saknar giltigt bygglov.

Enligt SVT är Primusskolan är en friskola med islamisk profil för förskoleklass upp till årskurs sex som ligger i Samhalls gamla lokaler i ett industriområde i Gårdsten.

Primusskolan i Göteborg har möjlighet att överklaga beslutet.

Beskedet: Skolorna som sticker ut i Göteborg

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57