Måste stänga. Primusskolan ligger i ett industriområde i nordöstra Göteborg och saknad bygglov och lokaler som passar för skolverksamhet. Foto: Mostphoto (genrebild)

Skolinpektionen stänger skola i Göteborg

Primusskolan i Angered måste stänga. Orsaken är att skolan saknar lokaler som är godkända för skolverksamhet.  Det meddelar nu Skolinspektionen i ett beslut.

  • Publicerad 11:31, 1 jul 2019

Den nystartade friskolan Primus i Angered får inte längre bedriva skolverksamhet. Beslutet från Skolinspektionen gäller från och med 1 juli 2019.

Anledningen att Primusskolan som ligger i ett industriområde saknar lokaler som är godkända för skolverksamhet. Det handlar om att skolans huvudman, Primus utbildning inte beviljats bygglov för att använda sina befintliga lokaler på Kummingatan.

Skolan har inte heller kunnat presentera en alternativ lokal att bedriva skolverksamhet i till höstterminen.  

Huvudmannen, Primus utbildning har bedrivit en verksamhet i strid med gällande lagstiftning. De brister som fortfarande föreligger innebär att Primus skolan saknar lokaler som är godkända för skolverksamhet och de har inte heller ordnat nya lokaler som kan tas i bruk vid höstterminens början. ” meddelar Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Dom: Inget fel när tolk inte lämnade ut handlingar

Elever måste byta skola

Att skolan stängs innebär att kommunen måste erbjuda alla elever utbildning i en kommunal skola. Men eleverna har även möjlighet att välja en fristående skola i mån av plats.

Skolinspektionen:

Fått 13, 5 miljoner från kommunen

Redan i mitten an juni rapporterade SVT Väst om att Göteborgs stad har betalat ut runt 13,5 miljoner kronor för elever som går på nystartade Primusskolan och Algebraskolan – som båda saknar giltigt bygglov.

Enligt SVT är Primusskolan är en friskola med islamisk profil för förskoleklass upp till årskurs sex som ligger i Samhalls gamla lokaler i ett industriområde i Gårdsten.

Primusskolan i Göteborg har möjlighet att överklaga beslutet.

Beskedet: Skolorna som sticker ut i Göteborg

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Filmfestivalen tvingas bli digital

"Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut" Göteborgs filmfestival har in i det sista planerat för en publik festival med start 29 januari. Men på grund av den rådande pandemin tvingas nu festivalledningen att kasta in handduken. 2021-års...tisdag 24/11 10:30

KONSUMENT GÖTEBORG

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Historier om det riktiga Göteborg

Krönika I somras passade jag på att besöka Göteborgs Stadsmuseums utställning av Göteborgs födelse... fredag 20/11 14:40

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11