Lillebyskolans generösa salladsbord med ekologiska och säsongsbetonade grönsaker kan vara en av anledningarna till nomineringarna, tror kökmästare Susanne Forsberg. Foto: Foto: Privat

Skolköket med tre smakfulla nomineringar

Lillebyskolan i Torslanda har blivit nominerad i tre olika kategorier i årets White Guide Junior. ”Det är jätteroligt”, säger Susanne Forsberg, köksmästare på Lillebyskolan.

  • Publicerad 10:20, 6 jun 2020

Viktigt att föra en dialog med barnen

Kategorierna det gäller är Årets Klimatkök, Årets hållbara offentliga restaurang och Årets skolrestaurang. Hållbarhet är en faktor som genomsyrar hela verksamheten och Lillebyskolan jobbar kontinuerligt för att integrera hållbarhet i skolköket. Tidigare i år anordnades en ”svinntävling” med syfte att lära barnen om vikten av att inte slänga mat, och hellre ta mindre portioner och gå två gånger

– Innan svinntävlingen snittade vi på 4 och ett halvt kilo i dagligt elevsvinn och under tävlingsveckan gick det ner till under 1 kilo om dagen. Efteråt har vi snittat på 3 kilo om dagen, vilket är en klar förbättring, säger Susann Forsberg.
Att hålla en dialog med eleverna om hållbarhet är grundläggande för att kunna lyckas i hållbarhetstänket.

– Vi behöver förklara för eleverna varför det är viktigt att exempelvis inte slänga mat. På så sätt skapas en förståelse och en vilja att göra rätt.

Men även i valet av råvaror och tillvaratagande av matrester i köket är viktigt, enligt Susann Forsberg. Salladsbordet som erbjuds innehåller bara ekologiska och säsongsanpassade grönsaker. Det finns även alltid möjlighet att välja en vegetarisk rätt. ”Dagens klimatsmarta soppa” är ett hopkok av matrester som blivit över under veckan. För i köket, där slängs ingen mat som går att använda.

Skolan har tidigare blivit nominerad i White Guide Junior vid två tillfällen med en respektive två nomineringar per tillfälle. Men tre nomineringar är rekord.

– Det känns bra att bli uppmärksammad för de arbete vi bedriver, säger Susann Forsberg.
Tävlingen avgörs 15 september i Malmö. På grund av coronaviruset hålls galan digitalt.

Vi är GBG