Foto: Andrey Popov

Skolsköterskans miss kunde lett till döden

En elev med allergi vaccinerades av den vikarierande skolsköterskan, trots att eleven inte skulle det. Missen hade kunnat leda till döden. Det framgår i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg där det även framkommer fler allvarliga missar av skolsköterskan.

  • Publicerad 12:33, 15 jul 2019

Missarna upptäcktes när den ordinarie skolsköterskan tittade i journalen från den vikarierande skolsköterskans arbete. Bristerna som nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg har pågått under ett år och tre månader på en friskola i Göteborg.

Den vikarierande skolsköterskan ska bland annat ha vaccinerat en elev med allergier där det tydligt framgår i elevens journal att hen inte ska vaccineras av skolhälsovården.

En allvarlig allergisk chock kan behandlas med en adrenalinpenna. Enligt den vikarierande skolsköterskan var tillgängliga adrenalinpennor färska, men vid kontroll upptäcktes att alla adrenalinpennor var utgångna.

I anmälan, som nyhetsbyrån Siren tagit fram, framgår att en allergisk reaktion efter vaccinationen hade kunnat leda till döden.

Missen var bara en av flera från den vikarierande skolsköterskan. Bland annat fick flera elever vaccin utan läkarordination, vissa elever vaccinerades inte trots att skolsköterskan fyllde i att de hade fått vaccin och andra elever fick vaccin trots att skolsköterskan fyllde i att de inte hade fått. I en klass fick 8 av 20 elever fel vaccin.

Den ordinarie skolsköterskan upptäckte även andra missar. Bland annat viktiga undersökningar inte har gjorts, som till exempel längd- rygg- och synkontroller. Som exempel kan en missad ryggkontroll leda till allt eventuell skoliosbehandling inte sätts in i tid.

Göteborg Direkt har sökt ansvariga på skolan utan resultat.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: Regeringen stänger dörrarna för bostadsbehövande i Göteborg

DEBATT Allt färre hushåll i Sveriges 20 största kommuner kan köpa bostad i dag jämfört med för tre år sedan. Och av de som trots allt kan köpa en bostad behöver betydligt fler ta dyra och osäkra så kallade...söndag 26/1 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57