Foto: Andrey Popov

Skolsköterskans miss kunde lett till döden

En elev med allergi vaccinerades av den vikarierande skolsköterskan, trots att eleven inte skulle det. Missen hade kunnat leda till döden. Det framgår i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg där det även framkommer fler allvarliga missar av skolsköterskan.

  • Publicerad 12:33, 15 jul 2019

Missarna upptäcktes när den ordinarie skolsköterskan tittade i journalen från den vikarierande skolsköterskans arbete. Bristerna som nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg har pågått under ett år och tre månader på en friskola i Göteborg.

Den vikarierande skolsköterskan ska bland annat ha vaccinerat en elev med allergier där det tydligt framgår i elevens journal att hen inte ska vaccineras av skolhälsovården.

En allvarlig allergisk chock kan behandlas med en adrenalinpenna. Enligt den vikarierande skolsköterskan var tillgängliga adrenalinpennor färska, men vid kontroll upptäcktes att alla adrenalinpennor var utgångna.

I anmälan, som nyhetsbyrån Siren tagit fram, framgår att en allergisk reaktion efter vaccinationen hade kunnat leda till döden.

Missen var bara en av flera från den vikarierande skolsköterskan. Bland annat fick flera elever vaccin utan läkarordination, vissa elever vaccinerades inte trots att skolsköterskan fyllde i att de hade fått vaccin och andra elever fick vaccin trots att skolsköterskan fyllde i att de inte hade fått. I en klass fick 8 av 20 elever fel vaccin.

Den ordinarie skolsköterskan upptäckte även andra missar. Bland annat viktiga undersökningar inte har gjorts, som till exempel längd- rygg- och synkontroller. Som exempel kan en missad ryggkontroll leda till allt eventuell skoliosbehandling inte sätts in i tid.

Göteborg Direkt har sökt ansvariga på skolan utan resultat.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11