Skönhetssalongerna testar. Nu öppnar sig fler möjligheter att ta reda på om man har antikroppar för covid-19. Foto: Dusan Kostic

Skönhetssalonger säljer test för covid-19

Nu kan du testa om du har haft corona på en skönhetssalong. Fixa håret och naglarna och kolla antikroppar för covid-19 på samma gång.

  • Publicerad 05:30, 28 maj 2020

Alltfler privata aktörer ger sig in i corona buisness. I Göteborg finns numera flera ställen där du kan testa om du har utvecklat antikroppar mot corona. Bland annat har företaget Gendoktorn öppnat en tillfällig mottagning på Kita gymnasiet i Göteborg, något som Göteborgs-Posten tidigare har berättat om.

Men nu har även skönhetsbranschen gett sig in i leken. I Stockholm finns redan en handfull hud- och hårvårdssalonger som erbjuder antikroppstest för covid-19 till allmänheten.

Priset för ett test kostar allt mellan 799 och 1 700 kronor, beroende på testmetod. En skönhetssalong vid Karlaplan utlovar till och med ett skriftligt intyg på resultatet.

Resultat på tio minuter

I Göteborg är skönhetsstudion 87 Kvadrat först ut med samma erbjudande. Salongen i Linnéstaden som bland annat utför hårklippning, hudvård och botoxbehandling, säljer nu också covid 19-test.

– Det är ett snabbtest som tas med ett stick i fingret. Efter 10 till 15 minuter får vi ett resultat, berättar Han Nguyen, legitimerad läkare på kliniken.

De flesta är negativa

Den nya verksamheten har bara varit igång i några dagar, men kunderna har redan hittat hit. Han Nguyen berättar att han hittills har hittat två fall med kraftiga antikroppar mot covid-19. Några andra har haft svagare resultat.

– De allra flesta har varit negativa. Men det finns ju en felmarginal, snabbtestet har 95 procent tillförlitlighet, säger han.

Testerna som utförs på 87 Kvadrat är inskaffade från testföretaget Life Labs av Han Nguyen personligen. För att kunna köpa in den här typen av tester krävs att beställaren är legitimerad läkare eller sjuksköterska.

Snabbtesterna har nyligen blivit godkända av Läkemedelsverket och Han Nguyen har köpt på sig ett litet lager.

– Sahlgrenska kommer ju testa i stor skala så småningom, men det kan dröja fram tills dess. Under tiden vill jag kunna erbjuda mina kunder ett antikroppstest, säger Han Nguyen.

Stor efterfrågan

Även skönhetssalongen Face Clinic i Askim erbjuder antikroppstester för covid-19 på sin webbsida. Testningen sker i samarbete med Askimskliniken som ligger i samma lokaler. Testet som används är utvecklat i Wuhan i Kina och har, enligt webbsidan, en träffsäkerhet på över 90 procent.

För närvarande finns däremot inga bokningsbara tider för ett antikroppstest.

– Det är för att testerna tar slut med en gång. Först beställde vi hundra tester, sen två hundra till. Nu har vi beställt ännu fler och lägger upp tider så fort de har kommit, säger sjuksköterskan Helena Brenke på Face Clinic.

Resultatet av antikroppstesterna som hittills genomförts på Askimskliniken visar ungefär samma siffror som Folkhälsomyndigheten presenterat. Omkring sju procent av de testade patienterna har visat sig bära på antikroppar mot corona.

– Av de som inte haft några symtom alls, men ändå har velat testa sig, har däremot ingen fått ett positivt resultat, säger Helena Brenke.

Under onsdagens presskonferens med Folhälsomyndigheten kommenterade statsepidemiologen, Anders Tegnell de antikroppstester som nu florerar på marknaden.

– Vi har ingen speciell rekommendation när det gäller någon särskild tillverkare eller fabrikat. Än så länge har vi inte tillräckligt med kunskap för att kunna göra en bra tolkning av resultaten på individnivå. Men vi använder ju de här testen själva och på befolkningsnivå fungerar de riktigt bra.

Snabbtest av antikroppar för covid-19

Snabbtestet är ett så kallat IVD test (in vitro-diagnostik)

Testet visar om man har antikroppar för Covid-19 och ger utslag på både IgM (tidiga antikroppar) och IgG (långsamma antikroppar).

När det gäller frågan om immunitet är den inte klart utredd än, men enligt Folkhälsomyndigheten är det ”sannolikt” att man är immun mot covid-19 om man har antikroppar mot sjukdomen.

Resultatet på testet kan vara negativt, trots att den som har testat sig ändå har utvecklat antikroppar.

Ett test på 87 Kvadrat eller Face Clinic/Askimskliniken kostar 950 kronor.

Snabbtesternak kostar i inköpspris, vid köp av 100-1000 tester, 279 kronor/test.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12