Skräcken: Skar sönder sig på obesiktad hiss

Joseph Walukhaso ramlade illa på hållplatsen i Hammarkullen. Orsaken: Han fastnade med foten i en trasig hissdörr. Nu ifrågasätter han det eftersatta underhållet. – Det är helt oacceptabelt att det får se ut så här, säger han.

  • Publicerad 05:30, 6 feb 2018

Klockan var runt sju på kvällen onsdagen den 27 december när Joseph Walukhaso och hans familj kom in på stationen i Hammarkullen. De hade hälsat på hos några kompisar och skulle nu ta spårvagnen hem till Tynnered.

Medan hans fru och äldsta dotter tog rulltrappan gick han själv in i hissen med sin yngsta dotter i barnvagnen. När han väl nere på perrongen backar ut med vagnen känner han plötsligt att högra foten fastnat i dörrens nederkant. Han tappar balansen, faller bakåt och slår huvudet i det hårda golvet. Hans fru får tag i barnvagnen som börjat rulla iväg. När han omtöcknad kommer på fötter igen märker han att en trasig plåt i dörrens nederkant skurit in i hans gymnastiksko och lämnar ett stort jack i tyget.

– Jag blev chockad. Det här känns verkligen inte säkert.

Dagen efter åkte han tillbaka och påtalade incidenten för stationsvakten och han skrev även ett mail till Västtrafik. Enda svaret han fick var att ansvaret för hissen ligger på Trafikkontoret.

Rycker och gnisslar

En månad har gått sedan incidenten och Joseph Walukhaso är tillbaka vid hissen på stationen i Hammarkullen.

– Titta på den här hissen. Det är helt oacceptabelt! Är detta Sverige?

Klockan närmar sig tre på eftermiddagen. Inom loppet av en dryg kvart har fem mammor med barnvagn öppnat den rostiga dörren på entréplan och klivit in i snedhissen, en slags bergbana som löper jämsides med de tre långa rulltrapporna.

Joseph går in och trycker på knappen. Den branta färden startar med ett ryck och fortsätter svajigt ner i schaktet. Det rycker och gnisslar. Vajern som driver hissen ser misstänkt sliten ut på ett ställe och från ett eluttag hänger ett trassel av kablar.

Väl nere går han ut och dörren stängs. Hissen går upp och han trycker på knappen för att få ner den igen. Ingenting händer, lampan som ska signalera att hissen är på väg fungerar inte.

"Ingen slump"

Från spårvagnen kommer en kvinna med barnvagn gående och stannar vid hissen. Hon väntar en stund men ger till sist upp och tar rulltrappan, med vagnen balanserande på två hjul. Hon är inte den enda.

– Man väntar bara på att det ska hända en allvarlig olycka, säger Joseph Walukhaso.

Han menar att det inte är någon slump att underhållet är eftersatt just på den här stationen.

– Det hade aldrig fått se ut så här i Västra Frölunda till exempel. Aldrig. Förmodligen för att ingen här protesterar, utan man bara finner sig i att det är så här det är.