Vanlig syn. Nedskräpning är ett återkommande problem på stränderna, bland annat vid Askimsbadet. Foto: Peter Forsell

Skräpoffensiven: Papperskorgar skrotas

Sommaren har kommit till Göteborg – och så även skräpet på stadens badstränder. I år testar park- och naturförvaltningen ett nytt grepp: Bort med papperskorgar och in med containrar.

  • Publicerad 05:30, 18 jun 2021

Sol, sand, hav – och skräp.

Redan efter den första varma helgen började klagomål om överfulla soptunnor och drivor av skräp på stadens badplatser att strömma in.

Bland annat Askimsbadet har årligen varit föremål för den omfattande nedskräpningen.

I år har park- och naturförvaltningen därför valt en ny strategi för att få bukt med skräpet på stränderna.

Paradoxalt nog har man valt att plocka bort papperskorgarna.

– Det är just på grund av att det varit så mycket problem med att papperskorgarna blir fulla på en gång. Då ställer man gärna skräpet bredvid och så kommer fåglar och drar ut det och det kan även locka till sig råttor, säger Susanne Jörlöv, naturförvaltare för badplatser på park- och naturförvaltningen.

Nytt städschema upprör i Änggården

Strandcontainer

Istället har nu containrar placerats ut, bland annat på Askimsbadet, Fiskebäcksbadet och Näsetbadet, men även vid badsjöar som Bergsjön och Delsjön.

Redan i fjol testades lösningen på Hovåsbadet, vilket minskade nedskräpningen avsevärt.

– Meningen är att besökarna ska ta med sig skräpet och slänga i containern. På så sätt blir sopkärlet inte fullt och man slipper överfulla papperskorgar.

Nedkastet till containern liknar den gamla tidens sopnedkast, alltså en ganska liten öppning, för att undvika att större saker slängs.

– För att undvika att hushållssopor hamnar i containern har vi på till exempel Askimsbadet valt att inte placera den i anslutning till parkeringen, säger Susanne Jörlöv.

Centrumborna sämst på sopsortering

Jobbar på designen

Ett problem som kvarstår är att folk gärna lägger sopor i grillställen, som är till för engångsgrillar, vilket även kan innebära brandfara.

– Vi försöker hitta en annan lösning för engångsgrillar och kol.

Något annat park- och naturförvaltningen tittar på är en mer tilltalande design på strandcontainrarna.

– Vi har fått lite klagomål på att de är fula och det kan man kanske hålla med om. Framledes är förhoppningen även att kunna ha kärl för källsortering.

Som ett komplement till containrarna finns personal som städar på stränderna flera gånger om dagen.

– Tyvärr kommer man aldrig helt kunna undvika att skräp hamnar på fel plats, säger Susanne Jörlöv.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39