Skulle gå till Nya Zeeland – corona satte stopp

Karma Forester skulle vandra tvärs över jorden. Nu sitter hon i karantän. Coronaviruset spridning över Europa ledde till ett abrupt slut på drömresan.

  • Publicerad 14:29, 29 mar 2020

Vi insåg att det inte var hållbart längre. Vi kunde ju inte fortsätta vår expedition som det var tänkt, säger Karma

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

När Karma Forester och pojkvännen Scott Taylor gick över gränsen till Spanien för tre veckor sedan hade landet 170 registrerade coronafall. Några dagar senare var siffran uppe i flera tusen.

På den spanska vandringsleden blev det allt glesare med turister.

– Härbärgena stängdes och vi såg knappt en människa. Byarna vi passerade var satta i karantän, berättar Karma.

Karma tar sikte på Atlantens kust

Trots att Karma och Scott mest var för sig själva och övernattade i tält ute i det fria, smög sig oron över dem. De följde nyheterna varje timme och såg hur antalet smittade i Rioja-regionen, där de befann sig, steg i rasande takt.

– Vi insåg att det inte var hållbart längre. Vi kunde ju inte fortsätta vår expedition som det var tänkt, säger Karma

Göteborg Direkt har vid ett par tillfällen följt Karmas och Scotts äventyr. De började sin vandring i Nordkap förra sommaren med målet att gå 50 000 kilometer till Nya Zeeland. Beräkningen var att deras vandring från norr till söder skulle ta mellan fem och åtta år.

– Nu hann vi gå 5 555 kilometer innan vi var tvungna att avbryta.

Karma från Göteborg vandrar över jorden

När Karma och Scott väl hade bestämt sig för att resa tillbaka till Sverige blev det bråttom. Spanien var i full färd med att stänga sina gränser och de ville bara ta sig ut ur landet så fort som möjligt.

– Vi lyckades komma med den allra sista bussen till staden Burgus. Där vi hyrde en bil och körde till Barcelona, säger Karma.

Väl på flygplatsen var det kaos. Den bokade flygningen till Sverige hade ställts in och de fick börja jaga efter nya biljetter. De hittade två platser på ett plan med transfer i Tyskland.

– Det visade sig sen vara överbokat och vi blev satta på en väntelista. Till slut fick vi tag i biljetter till Frankfurt, där vi fick bo på hotell över natten. Nästa morgon kunde vi äntligen flyga till Göteborg.

I karantän

Nu har Karma och Scott suttit i frivillig karantän hos Karmas föräldrar i Kode. Men redan i slutet på veckan ska de ut på resande fot igen. Scott har inte visum att stanna inom EU under en längre tid och de vill fortsätta kunna vara tillsammans.

– Vi reser till Nya Zeeland där jag kan ansöka om ett besöksvisum för nio månader. Sedan får vi planera vårt liv efter det. Min tanke har ju ändå varit att emigrera till Nya Zeeland så småningom, säger Karma.

Efter att de landat på Oaklands flygplats i Nya Zeeland kommer de återigen att sättas i karantän. Enligt landets regler ska alla som kommer från utlandet isoleras under ett par veckor. Något som Karma tycker är en bra lösning. Varken hon eller Scott är särskilt oroliga för sin egen skull, men de vill inte utsätta andra för några risker.

– Det är klart att det känns lite snopet, det blev ju en ofärdig resa. Men nu får vi tänka om. Det kanske inte blir några fler långresor på lång tid framöver, säger hon.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11