Foto: Helena Johansson

Skulle resa för att ansluta sig till IS – bröder döms

Två bröder stoppades i februari på Landvetter på väg mot Turkiet. Polisen hade anledning att tro att de skulle resa vidare med målet att ansluta sig till IS. Nu har ärendet avgjorts i domstol.

  • Publicerad 11:17, 25 maj 2022

Det var i februari i år som två bröder – 40 respektive 44 år gamla – stoppades på Landvetter strax innan de var på väg att gå ombord på ett plan mot Turkiet.

Misstanken var att de två männen skulle resa vidare med målet att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska Staten, IS.

Därför greps bröderna för resandebrott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Misstänkta IS-resenärer från Göteborg åtalas

Enligt bröderna själva var målet med resan att återförenas med sin släkt i Libyen. Den ena brodern har dock i förhör berättat om en önskan om att "bo på en plats där islamiska regler tillämpas".

Av den anledningen uppger mannen att han sökt sig till internetforum där personer från militanta grupperingar har deltagit. I förhör har mannen berättat att han ställde nyfikna frågor, men avfärdar det som "pladder" och nekar till att ha velat ansluta sig till IS.

En av personerna som brodern chattade med var en företrädare för en internationell säkerhetstjänst. Och det är dessa chattkonversationer på krypterade kommunikationsappar som används som den främsta bevisningen mot bröderna.

Vilket land som säkerhetstjänsten representerar har varit hemligstämplat under utredningen.

"Förmildrande omständighet"

Nu döms de båda männen mot sitt nekande till åtta månaders fängelse i Göteborgs tingsrätt.

Bröderna har båda uttryckt att de "inte fått en rättvis rättegång eftersom de varit utsatta för brottsprovokation". Det besvarar chefsrådmannen Anna Lantz, i ett pressmeddelande:

– Vad som kommit fram i målet talar för att de båda männen skulle ha begått brottet på annat sätt om inte företrädarna för den internationella säkerhetstjänsten hade medverkat. När straffet har bestämts till fängelse åtta månader har de provokativa åtgärderna dock beaktats som en förmildrande omständighet.

Domen mot bröderna är det första i sitt slag. Sedan lagen om resandebrott skärptes två år tillbaka har ingen annan dömts för den typen av brottslighet.

Chattkonversationer mellan en av bröderna och företrädare för en internationell säkerhetstjänst har använts som bevisning mot männen. Foto: Polisens förundersökning

Packning. När bröderna greps på Landvetter beslagtogs bland annat en stor mängd värktabletter från en av männen. Foto: Polisens förundersökning

Vi är GBG