Båtbrand. En båt i Hovås exploderade oförutsett och fattade eld. Foto: Sjöräddningssällskapet RS Hovås

Skulle sjösätta båt – då exploderade den

Under sjöräddningssällskapets övning i Hovås hördes en kraftig smäll från andra sidan hamnen. En fritidsbåt hade exploderat vid första startförsök efter sjösättning. Anton Linder, jourskeppare, berättar vad man ska tänka på vid sjösättning i sommar.

  • Publicerad 15:00, 12 jun 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det var mitt under en av sjöräddningssällskapets övning i Hovås som en båt exploderade och fattade eld.

Vad orsakat båtbranden i Hovås vet inte Anton Linder. Han känner inte heller till att någon ska ha kommit till skada. Däremot har han koll på vad som är vanliga orsaker till båtbränder.

– Om det har läckt bensin ner i kölen och man startar motorn för första gången, så är det lätt att den antänds. Det är ungefär som att hälla bensin på en brasa, det är det man menar med explosion.

Anton Linder berättar att det är relativt vanligt att båtar fattar eld. Han säger att det händer några gånger per år. För att undvika att det händer finns en hel del saker man kan göra.

– Kolla över hela båten, lyft på durkar och titta i kölen. Titta under motorn och kolla efter läckor. I allmänhet ska man kolla över båten innan man startar den, säger Anton Linder.

Om man mot förmodan ändå skulle råka ut för en båtbrand i sommar i samband med sjösättning är det viktigt att veta hur man ska agera.

– Att larma är nummer ett. Sen ska man få bort alla människor som kan skadas. Ta bort folk som är på platsen eller båten. Att rädda människor är det viktigaste efter att man larmat. Man kan försöka pulversläcka. Alla borde ha en pulversläckare på sin båt. Är man på en båt som brinner så får man i värsta fall kasta sig i sjön, säger Anton Linder.

Vi är GBG

    Vi är GBG