Skyddsstoppas. Från och med i morgon onsdag klockan 15 kan all spårvagnstrafik stoppas. Foto: Mostphotos

Skyddsstoppet av spårvagnstrafiken skjuts upp

Säkerheten för spårvagnsförare under coronakrisen har lett till att facket hotar med skyddsstopp för alla turer. Stoppet gäller från klockan 15 i morgon om inte Göteborgs spårvägar kan komma överens med Kommunal.

  • Publicerad 13:37, 19 maj 2020

Göteborgs spårvagnsförare kräver högre säkerhet på sin arbetsplats för att minska risken för coronasmitta.

Nu hotar fackförbundet Kommunal med att skyddsstoppa all spårvagnstrafik. Från början skulle stoppet börja gälla från och med tisdag eftermiddag, men efter en första förhandling är det nu uppskjutet till klockan 15 i morgon onsdag.

– Alla förarhytter är inte täta. Det har pågått sedan mitten på mars, men det händer ingenting, säger Johan Kanmert, skyddsombud och ledamot i sektion Trafik, Kommunal Väst till TT.

"Viktig utrymningsväg"

Redan i mars diskuterades åtgärden med att stänga den främre dörren, något som Göteborgs spårvägar bestämt sa nej till på grund av utrymningsskäl.

– En spårvagn tar 200 passagerare och alla, inklusive föraren, måste snabbt kunna ta sig ut. Det är en viktig utrymningsväg, säger Anette Johansson, kommunikationschef på Göteborgs Spårvägar.

Men förarna nöjer sig inte med den förklaringen och vill nu att man även spärrar av den främre delen för att öka säkerheten för förare som reser i tjänsten och även när de ska byta pass.

Tror ni att skyddsstoppet kommer att genomföras?

– Jag har inga besked om det ännu.

Det är en drastisk åtgärd att stoppa all spårvagnstrafik. Ser ni det som ett misslyckande att ni inte kunnat komma överens med förarna tidigare?

– Det är inget jag kan kommentera i nuläget. Vi får se vad man kommer fram till under förhandlingarna.

Enligt Västtrafik finns ännu inga planer på att sätta in ersättningsbussar.

– Vi har precis fått till oss detta och försöker skapa oss en bild av situationen. Än så länge vet vi inte hur det kommer att påverka trafiken, men vi hoppas såklart på att frågan löser sig snabbt, säger Alice Roman, presskommunikatör på Västtrafik.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Göteborgsnöje

Garanterat tryck med Pascal

Nöje Musik. Gotlandsbandet med Göteborgsrötter spelar på Pustervik För Pascal har det från start varit viktigt med musik utan filter. Nu är det Gotlandsbaserade bandet på turné och gästar Pustervik i staden där två av tre bandmedlemmar har sina rötter.onsdag 8/12 13:32

Krönikor

Göteborgarens lysande idé blev julklassiker

Krönika Tradition. När vi i dag firar advent på det sätt som vi ofta gör, med ljus och stakar, kan vi delvis tacka en göteborgaren Oscar Andersson.söndag 5/12 15:00

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21