Skyddsstoppas. Från och med i morgon onsdag klockan 15 kan all spårvagnstrafik stoppas. Foto: Mostphotos

Skyddsstoppet av spårvagnstrafiken skjuts upp

Säkerheten för spårvagnsförare under coronakrisen har lett till att facket hotar med skyddsstopp för alla turer. Stoppet gäller från klockan 15 i morgon om inte Göteborgs spårvägar kan komma överens med Kommunal.

  • Publicerad 13:37, 19 maj 2020

Göteborgs spårvagnsförare kräver högre säkerhet på sin arbetsplats för att minska risken för coronasmitta.

Nu hotar fackförbundet Kommunal med att skyddsstoppa all spårvagnstrafik. Från början skulle stoppet börja gälla från och med tisdag eftermiddag, men efter en första förhandling är det nu uppskjutet till klockan 15 i morgon onsdag.

– Alla förarhytter är inte täta. Det har pågått sedan mitten på mars, men det händer ingenting, säger Johan Kanmert, skyddsombud och ledamot i sektion Trafik, Kommunal Väst till TT.

"Viktig utrymningsväg"

Redan i mars diskuterades åtgärden med att stänga den främre dörren, något som Göteborgs spårvägar bestämt sa nej till på grund av utrymningsskäl.

– En spårvagn tar 200 passagerare och alla, inklusive föraren, måste snabbt kunna ta sig ut. Det är en viktig utrymningsväg, säger Anette Johansson, kommunikationschef på Göteborgs Spårvägar.

Men förarna nöjer sig inte med den förklaringen och vill nu att man även spärrar av den främre delen för att öka säkerheten för förare som reser i tjänsten och även när de ska byta pass.

Tror ni att skyddsstoppet kommer att genomföras?

– Jag har inga besked om det ännu.

Det är en drastisk åtgärd att stoppa all spårvagnstrafik. Ser ni det som ett misslyckande att ni inte kunnat komma överens med förarna tidigare?

– Det är inget jag kan kommentera i nuläget. Vi får se vad man kommer fram till under förhandlingarna.

Enligt Västtrafik finns ännu inga planer på att sätta in ersättningsbussar.

– Vi har precis fått till oss detta och försöker skapa oss en bild av situationen. Än så länge vet vi inte hur det kommer att påverka trafiken, men vi hoppas såklart på att frågan löser sig snabbt, säger Alice Roman, presskommunikatör på Västtrafik.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11