Skyddsstoppas. Från och med i morgon onsdag klockan 15 kan all spårvagnstrafik stoppas. Foto: Mostphotos

Skyddsstoppet av spårvagnstrafiken skjuts upp

Säkerheten för spårvagnsförare under coronakrisen har lett till att facket hotar med skyddsstopp för alla turer. Stoppet gäller från klockan 15 i morgon om inte Göteborgs spårvägar kan komma överens med Kommunal.

  • Publicerad 13:37, 19 maj 2020

Göteborgs spårvagnsförare kräver högre säkerhet på sin arbetsplats för att minska risken för coronasmitta.

Nu hotar fackförbundet Kommunal med att skyddsstoppa all spårvagnstrafik. Från början skulle stoppet börja gälla från och med tisdag eftermiddag, men efter en första förhandling är det nu uppskjutet till klockan 15 i morgon onsdag.

– Alla förarhytter är inte täta. Det har pågått sedan mitten på mars, men det händer ingenting, säger Johan Kanmert, skyddsombud och ledamot i sektion Trafik, Kommunal Väst till TT.

"Viktig utrymningsväg"

Redan i mars diskuterades åtgärden med att stänga den främre dörren, något som Göteborgs spårvägar bestämt sa nej till på grund av utrymningsskäl.

– En spårvagn tar 200 passagerare och alla, inklusive föraren, måste snabbt kunna ta sig ut. Det är en viktig utrymningsväg, säger Anette Johansson, kommunikationschef på Göteborgs Spårvägar.

Men förarna nöjer sig inte med den förklaringen och vill nu att man även spärrar av den främre delen för att öka säkerheten för förare som reser i tjänsten och även när de ska byta pass.

Tror ni att skyddsstoppet kommer att genomföras?

– Jag har inga besked om det ännu.

Det är en drastisk åtgärd att stoppa all spårvagnstrafik. Ser ni det som ett misslyckande att ni inte kunnat komma överens med förarna tidigare?

– Det är inget jag kan kommentera i nuläget. Vi får se vad man kommer fram till under förhandlingarna.

Enligt Västtrafik finns ännu inga planer på att sätta in ersättningsbussar.

– Vi har precis fått till oss detta och försöker skapa oss en bild av situationen. Än så länge vet vi inte hur det kommer att påverka trafiken, men vi hoppas såklart på att frågan löser sig snabbt, säger Alice Roman, presskommunikatör på Västtrafik.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Sudda ut de osynliga åldersgränserna

Krönika Klyftan mellan ung och gammal är problematisk. Vi lever i ett samhälle där en hög ålder och långlivserfarenhet inte står högt i kurs jämfört med Instagram-följare och märkesväskor. fredag 23/10 14:16

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11