Foto: Foto: Illia Bondar /Mostphotos

Skyddsutrustning säkrad inför sommaren

Göteborg har genom en kraftansträngning under våren kunnat säkerställa att ett stabilt lager av skyddsutrustning finns att tillgå i verksamheter inom vård och omsorg.

  • Publicerad 12:21, 9 jun 2020

Vi jobbar på att säkra kapaciteten både på lång och kort sikt...

Christina Eide, stadsdelsdirektör i Askim-Frölunda-Högsbo. Foto: Göteborgs Stad

Under vårens coronapandemi har trycket på skyddsutrustning till vård- och omsorgspersonal varit högre än någonsin och det har funnits en oro för hur det kommer att se ut till sommaren. Men nu har den intensiva jakten burit frukt och Göteborgs stad uppger att de har ett säkrat lager av skyddsutrustning inför sommaren. Detta rapporterar Vårt Göteborg om.

– Vi jobbar på att säkra kapaciteten både på lång och kort sikt och har lager som håller cirka tio veckor framöver, säger Christina Eide, stadsdelsdirektör i Askim-Frölunda-Högsbo, till Vårt Göteborg.

Den sista pusselbiten som saknas är ett lager av skyddshandskar som ska räcka under sommaren.

Tacksamma för hjälp

Under en period var det svårt att få tag på munskydd, och sedan saknades handsprit. Men tack vare en kraftinsats som Förvaltningen inköp och upphandling och det kommunala bolaget Göteborg stads leasing har gjort är målet närmast uppfyllt.
För att kunna säkra upp lagret inför sommaren har Förvaltningen inköp och upphandling varit tvungna att vara kreativa i sina lösningar. Ett samarbete på nationell och regional nivå, kontakt med företagare och en stor insats från volontärer har arbetet givit resultat.

– Vi är tacksamma för all den hjälp kommunen fått av företag och privata initiativ, det var viktigt under de första svåra månaderna, säger Christina Eide.

Vill undvika bunkring

Nästa steg i processen blir att säkerställa att utrustningen används vid rätt tillfälle och att utrustningen fördelas där den behövs.

– Det finns en risk att man bunkrar av rädsla för att det ska bli brist längre fram men då kan det drabba andra som blir utan, säger Christina Eide.
 

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11