TOALETT. Brottet rubriceras som medhjälp till obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Foto: Johan Bjurer

Släppte in väninna på toalett – får 8 100 i böter

En polisanställd kvinna lånade ut sitt passerkort till en väninna för ett snabbt toalettbesök på polishuset. För det ska hon nu betala 8 100 kronor i böter.

  • Publicerad 15:00, 5 mar 2020

De tre väninnorna skulle se Gyllene tider på Ullevi för att fira att en av dem fyllde 50 år i somras. Vännerna började på Trädgårns förfest innan de gick vidare mot Ullevi.

När de passerade polishuset bestämde de sig för att smita in och använda toaletten i receptionen. Men dörren var låst.

Då valde en av kvinnorna som arbetar på polisens avdelning för grova brott att låna ut sitt passerkort och kod så vännerna kunde gå på toaletten innanför skalskyddet.  

Vakter såg i en övervakningskamera hur kvinnan instruerade väninnorna hur de skulle använda kortet och var toaletten låg. Innanför skalskyddet stoppades en av kvinnorna av en skyddsvakt som ledde ut henne.

Att låna ut sitt passerkort och släppa in en obehörig i ett skyddsobjekt är olagligt.

Nu tvingas poliskvinnan betala 30 dagsböter på totalt 8 100 kronor. I förhör har hon erkänt brott.

Polismyndigheten kritiserar även kvinnan för en profilbild på Facebook där hon poserade vid en sportbil med polishuset som bakgrund. Även detta är olagligt eftersom polishuset är skyddsobjekt och inte får fotograferas.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57