Slår vakt om Götaplatsen – tre nya byggnadsminnen

Först ut var konstmuseet. Nu meddelar länsstyrelsen att ytterligare tre byggnader vid ikoniska Götaplatsen blir byggnadsminnen: konserthuset, stadsteatern och konsthallen.

  • Publicerad 11:48, 20 dec 2017

LADDA NER VÅR APP: IphoneAndroid

Själva Götaplatsen med Poseidon-statyn byggnadsminnesförklarades tidigare i år, tillsammans med konstmuseet. Nu meddelar länsstyrelsen att man tar samma steg även för konserthuset, stadsteatern och konsthallen.

– Det är det starkaste skyddet en plats eller byggnad kan få. Götaplatsen har en särställning i Göteborg som avslut på Avenyn med sina genomarbetade byggnader, säger Lena Emanuelsson, antikvarie på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

I hela länet finns omkring 255 byggnadsminnen, allt från sjöbodar till parker och större byggnader. Byggnadsminnesförklaringen betyder att allt från fasader till kapprum, trapphus och salar skyddas.

Har det funnits några hot mot de här byggnaderna?

– Nej absolut inte. Här handlar det om att fastighetsägaren Higab vill bevara och skydda dem. Byggnaderna har vårdats över tid och nu vill man se hur man kan utveckla verksamheten och bevara de kulturhistoriska värdena, säger hon.

LÄS MER: Känsligt med utseendet när Bio Göta bygger ut

Byggnadsminnena runt Götaplatsen

Konserthuset byggdes år 1935 efter ritningar av Nils Einar Ericson.

Stadsteatern invigdes år 1934. Arkitekt var Carl Bergsten.

Konsthallen, med samma arkitekter som konstmuseet, invigdes tillsammans med konstmuseet i samband med Göteborgsutställningen 1923.

Visa merVisa mindre