Visionsbild. En upphöjning med murar är en av idéerna som tagits fram. Foto: Nyréns Arkitektkontor

Slottsskogen får ny entré

I området runt Linnéplatsen är mycket på gång de kommande åren. Då behöver även Slottsskogen vara med på banan. Nu planeras en ny parkentré.

  • Publicerad 05:41, 8 aug 2020

Trots inställt Göteborgsvarv och Way out west är Slottsskogen mer än besökt vanligt.

– Det är betydligt fler flanörer, strövare och barnfamiljer. Däremot har vi inte kunnat roa dem med så mycket som vi hade velat när aktiviteterna blivit lidande. Det saknar vi, men det är inget snack om saken att parken rent fysiskt fått en vilopaus, säger Per Åberg, parkchef på Slottsskogen.

Trots att Slottsskogen är en av landets mest populära parker är huvudentrén från Linnéplatsen i det blygaste laget. Men det ska det bli ändring på. Kommunen planerar en mer välkomnande parkentré som ska locka fler besökare in i Slottsskogen.

– Vi befinner oss i ett idéstadium där vi spånar. Det finns många aspekter och vi försöker få ett hum om dels möjligheterna, dels om det är praktiskt genomförbart, och så den ekonomiska delen så klart, säger Per Åberg.

Vet ni vad det får kosta?

– Nej, vi har inte fått några sådana konkreta ramar än. Men det kommer kosta pengar. Det är ju inte bara ett par grindar det handlar om direkt, säger Per Åberg.

Vad har ni för idéer?

– Det kan till exempel handla om att göra en tydlig ram av grönska. Vi tittar också på att höja upp med murar för att få en tydligare entré. Men vi har alla dörrar öppna för tillfället.

Ombyggnationen ingår i den utvecklingsplan som park- och naturnämnden antog för Slottsskogen 2018. I den planen ingår bland annat att förstärka parkens yttre gräns och återskapa tydliga entréer.

– Det kommer hända mycket runt Linnéplatsen de kommande tjugo - trettio åren. Närmast har vi Västlänken och ombyggnationer för spårvagnstrafiken. Men i ett längre perspektiv finns ju bland annat boulevarden på Dag Hammarskjöldsleden. Då behöver vi vara på banan och till viss del skydda vårt, säger Per Åberg.

Boulevard allt närmare – men ändå långt bort

Är Slottsskogen hotad av projekten runt om?

– Nejdå, vi har en bra dialog med alla projekt, men vi behöver vara med på banan när området utvecklas.

Om processen flyter på kan ett mer konkret förslag tas fram under året. Park- och naturnämndens ambition är att komma igång under mandatperioden och vara klara med den nya parkentrén 2023.