Händelserna som åtalet omfattar utspelade sig på Örgrytevägen utanför Lisebergs huvudentré. Foto: Karin Eurenius

Slungade sten mot polisen - åtalas

Elva personer åtalas nu efter brott i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration den 30 september i Göteborg. Ingen av de åtalade tillhör NMR.

  • Publicerad 11:15, 14 nov 2017

De åtalade är mellan 18 och 34 år och misstänks för bland annat våldsamt upplopp och maskeringsförbud. En person åtals också för grovt våld mot tjänsteman och en för försök till grovt våld mot tjänsteman.

– De två grövre åtalspunkterna handlar om att man använt sig av en stenslunga vilket inte är det normala. Två poliser träffades, en fick en sten i skrevet och fick rejält ont. De hade naturligtvis bra skyddsutrustning. Men om de inte hade haft det hade det kunnat gå mycket värre, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

Alla brotten har begåtts mot polisen och inte direkt mot NMR.

– Det stället som jag har utrett (utanför Lisebergs huvudentré) är en bra bit ifrån NMRs demonstration. Det initiala uppsåtet att vara på plats den här dagen kan ha varit för att protestera mot NMR. Men de här gärningarna menar jag är riktade mot polisen, säger Mats Ihlbom.

Hur viktig har videogranskning varit i bevisningen?

– Den har naturligtvis haft stor betydelse. Gammalt arbete utan kameror har också gett resultat men det hade varit mycket svårare.

Hur upplever du bevisläget?

– Bevisläget är väldigt gott, säger Mats Ihlbom.

Flera av de åtalade medger att de ska ha varit på platsen den 30 september men de nekar till brott.

Läs också: Flera gripna under nazistmarschen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG