Krönika. Skarva inte med underlaget eller cykelbanan. Foto: Mostphotos/ Magnus Fyhr/ Markus Andersson

"Sluta skarva med cykelbanan"

Skarvar en av cyklistens otaliga fiender.

  • Publicerad 17:32, 10 feb 2020

Det här är en krönika på  Göteborg Direkt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Göteborg – eller rättare sagt skarvarnas stad. Och jag syftar inte på fågeln utan det millimeterstora utrymme som uppstår när man går från ett underlag till ett annat. En skarv uppstår när man exempelvis går från slät och fin asfalt till gatsten, när man drar ett spårvagnsspår genom en väg, eller när man envisas med att montera dagvattenbrunnar mitt i cykelbanan.

En stadscyklists våta dröm är en plan cykelväg av skarvlös rykande färsk asfalt. Allén genom Vasa mot Avenyn är ett bra exempel på en sådan dröm.

Tyst susar jag fram med vinden i håret, doften av solvarm asfalt i näsborrarna och en tår på kinden. Karl IX på sin kopparmärr – jag på min stålhäst. Men underbart är kort.

Plötsligt rycks jag upp ur drömmen av att stålhästen börjar skaka likt en rysk automatkarbin och innan jag nått fram till Valand har min Hövding löst ut och jag önskar att jag lagt pengarna på ett njurbälte.

Ös grus, gat- och kantsten över fotgängarna, de kan lyfta på fötterna, men låt oss cyklister, rullstolsburna och elsparksförare, ostört, susa fram genom drömmar av nylagd asfaltbetong.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57