SVART FLAGG. Efter 25 år ska lokalen med den 400 meter långa gokartbanan rivas. Foto: Kristian Risenfors

Slutkört på gokartbanan i Majorna

Den 20 september förlorar gokartbanan i Majorna titeln som Sveriges äldsta inomhusbana. Bygget av området runt Fixfabriken gör att lokalerna måste rivas.

  • Publicerad 08:20, 18 sep 2020

Många unga som har det svårt i resten av livet har kunnat komma hit och glänsa.

Andreas Halbig. Foto: Kristian Risenfors

I lådcyklarnas förlovade stadsdel sticker gokartbanan i Majorna ut.

– Man kan väl säga att det inte varit några större problem att driva en inomhusbana för bensindrivna gokartbilar i Majorna. Men det har inte underlättat heller, säger ägaren Andreas Halbig diplomatiskt. Samtidigt förtydligar han att de håller sig inom de miljökrav som finns.

Inomhusbanan är Sveriges äldsta som fortfarande ligger på samma plats. Företagaren Arne Bergbrant byggde banan 1995 till sina barn för att de skulle ha något att göra på fritiden. Tre år senare tog värmlänningen Andreas Halbig över, och sedan dess har han hyrt lokalen av Göteborg stad.

Då hade han redan gokartbanan vid Gasklockan. Efter att den revs 1999 har han blivit Majorna trogen. Men nu är det slut. Den 20 september körs sista varvet på den 400 meter långa gokartbanan. Bygget av Fixfabriken och området runt om gör att lokalen måste rivas.

Läs även: Så ska Fixfabriken lyfta Majorna

Läs även: Stenåldersboplats i graven när Fixfabriken byggs

– Det är naturligtvis jättejobbigt och ledsamt. Det är en era som går i graven. Vi har alltid varit här, säger Andreas Halbig.

Hur går jakten på ny lokal?

– Problemet är att sådana här stora hallar finns inte. Och de som finns försvinner i parti och minut. Jag menar, folk ska ju ha råd att köra också. Vi måste ha finansiella kontrakt vi kan bära. Helst vill vi vara kvar i den här delen av stan också.

Hotet om flytt är inget nytt för Andreas Halbig. När grannen Laserdoom tvingades flytta 2001 klarade sig gokartbanan på mållinjen och 2009 var det på tal att spårvägen behövde lokalerna till ytterligare en vagnhall.

– Det har varit olika saker hela tiden. Men för två år sedan ungefär blev planerna om Fixfabriken konkreta och i slutet av förra året fick vi datum för när vi behövde flytta ut, säger Andreas Halbig.

Han är kritisk till bristen på utbud av aktiva saker att göra i Göteborg.

– När man har gjort Liseberg och sedan vill göra andra aktiva saker. När barnen inte vill gå på tusen restauranger eller femtio utställningar så är Göteborg sparsmakad. Om du inte vill dricka alkohol som ungdom, vad ska du göra då? Det är inte så att kulturen inte ska finnas, men det måste finnas aktiva saker också.

Han berättar att gokartbanan bland annat varit välbesökt av social resursförvaltning.

– Många unga som har det svårt i resten av livet har kunnat komma hit och glänsa, säger Andreas Halbig.

Efter över 20 år i Majorna har han hunnit med att lära upp två generationer gokartförare. För flera har det gått riktigt bra.

– Jag minns bland annat en pappa som kom hit och köpte fem fem-kort till pojken. Han ville att pojken själv skulle bestämma när de skulle hit och köra, så det inte bara var en dagslända. Den pojken ville verkligen köra och blev sedan svensk mästare i sin juniorklass, säger Andreas Halbig.

Vad minns du bäst från alla år?

– Det är flera saker, men det som sticker ut är alla våra stamgäster. Man blir tjenis med mycket folk. Det har varit mycket att man slänger käft med glimten i ögat. Det tycker jag är roligast. De flesta gillar det och tar det bra, även om det så klart finns undantag.

Stamgästerna hjälper till och med till i jakten på ny lokal.

– Jag är överväldigad över att folk vill hjälpa till. De skickar mig tips och ringer själva till fastighetsägare och frågar för mig om ny lokal. Det känns lite som man behandlas som ett barn, men jag uppskattar hjälpen jättemycket, säger Andreas Halbig.

Fixfabriken

Fixfabriken är ett stadsbyggnadsprojekt med 500 nya bostäder på platsen där fabriken med samma namn brukade ligga i Majorna.

Bakom projektet står HSB Göteborg och Fastighets AB Balder.

De första inflyttningarna beräknas ske år 2021.

I området där gokartbanan och bussgaraget ligger ska ytterligare drygt 500 lägenheter byggas under de kommande tio åren.

Visa merVisa mindre