Slutlekt i "Alfons koja"

I över tio år har barn lekt i trädkojan i Guldheden. För ett par veckor sedan felanmäldes den hos Park- och naturförvaltningen. Nu måste kojan bort. Att det egentligen är "Oscars koja" känner få till.

  • Publicerad 11:23, 22 sep 2017

– Kojan fanns där och det kändes naturligt att måla den. Jag målade Alfons Åberg eftersom mitt barn älskade honom, säger Benny Cruz som är konstnär.

För tre år sedan lekte Benny Cruz och han son ofta i Guldheden och upptäckte en trädkoja. Vad de inte visste var att kojan byggdes redan 2006 av Anneli Johansson. Hennes son Oscar hade insjuknat i leukemi när han var drygt fyra år. När hans akuta behandling var över kunde han bara träffa sina kompisar utomhus.

– Vi bestämde då att bygga en liten koja som var diskret placerad på baksidan av trädet, men som ändå gav dem möjlighet att vinka till spårvagnarna som passerade, berättar Anneli Johansson.

Kojan byggdes för alla barn och många hjälpte till. De första åren underhöll Anneli Johansson kojan och såg till att den var så säker som möjligt.

Efter felanmälan måste kojan bort

Ansvaret för stadens lekplatser ligger hos Park- och naturförvaltningen. För ett par veckor sedan fick de ta emot en anmälan om trasiga trappsteg.

– Vi jobbar hårt med säkerhetstänket på våra lekplatser och följer den EU-standard som gäller. Just den här kojan faller inte inom ramen för vad vi kan ta ansvar för eftersom den inte är godkänd, säger Rakel Berglund på Park- och naturförvaltningen.

Förvånade att kojan är kvar

Park- och naturförvaltningen vill ge föräldrar och barn chansen att plocka ner kojan innan den rivs. Anneli Johansson tror inte att någon kommer göra det. Förra sommaren axlade hon över "ansvaret" till andra föräldrar. Oscar och hans tvillingbror är 16 år och det var längesedan de lekte i kojan.

– När vi byggde den tänkte vi nog aldrig att kojan skulle få finnas kvar så länge med tanke på att vi byggde den på kommunens mark.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57