Bebyggs. På Hovåsängen ska 16 nya bostäder i form av ett- eller tvåvåningshus samt en byggnad avsedd för vårdverksamhet byggas. Foto: Maria Gränsbo

Slutligen: Grönt ljus för hospice i Hovås

Efter många turer står det nu helt klart att Änggårdens Hospice, för vård i livets slutskede, kommer att byggas i Hovås. Mark- och miljööverdomstolen nekar prövning för de närboendes överklagan.

  • Publicerad 16:42, 11 feb 2020

För snart ett år sedan klubbades detaljplanen för bygget av ett hospice vid Fjordvägen i Hovås igenom.

Tanken var att Änggården Hospice, som skulle tvingas flytta från Lillhagsparken på grund av bostadsbygge, skulle flytta in i de nybyggda lokalerna.

Det dröjde dock inte länge förrän beslutet överklagades av ett flertal närboende som ville slå vakt om den äng som är tänk att bebyggas.

Några protester ska även ha handlat om att föräldrar inte vill att deras barn ska behöva påminnas om döden på sin väg till skolan, ett uttalande som många andra Hovåsbor dock inte ville ställa sig bakom.

Tillfälliga lokaler

När överklagandet avslogs valde 13 närboende att ta ärendet hela vägen till Mark- och miljödomstolen, som nu nekar prövning.

Därmed är sista ordet sagt och detaljplanen ligger kvar, men när det nya hospicet kan tänkas stå färdigt är ännu oklart.

I planen föreslås byggandet av 16 nya bostäder i form av ett- eller tvåvåningshus samt en byggnad avsedd för vårdverksamhet.

På grund av den långdragna processen tvingades Änggården Hospice tillfälligt flytta in i Högsbo sjukhus lokaler.

Fakta: Hospice

När en person har en fortskridande obotlig sjukdom och befinner sig i livets slutskede, kan hospice bli ett vårdalternativ. Här erbjuds en vård som tar hänsyn till hela människan och dennes behov.

Palliativ vård ges när behandling inte längre kan förlänga livet. Inriktningen blir istället att lindra besvär och symtom.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57