Inga sångstunder på öppna förskolan, inga föräldragrupper och ingen barnvagnsfika på stan.

Nedstängningen under pandemin blev ett hårt slag mot många föräldralediga som hade sett fram emot att socialisera sig med andra föräldrar och barn.

Som nyanländ är behovet av mötesplatser extra stort för att komma in i samhället, något som Liza Eriksson, samordnare för Svenska med baby, själv fått erfara.

– Jag fick mitt första barn kort efter att jag kommit till Sverige från Ukraina. Det var inte lätt att veta var man skulle gå för att träffa andra under föräldraledigheten, men så fick jag tips om Svenska med baby och där träffade jag en svensk tjej som jag blev nära vän med.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/foraldraledig-under-pandemin-saknar-gemenskapen/repubj!lb5MKevEo7Xno8JsKj2qwA/

Olika teman

Hon menar att det handlar om att våga ta första steget.

– För mig var det så viktigt att ha en plats att komma till där man kunde prata med både svenskar och andra nyanlända. Det gjorde att man vågade börja prata.

Tanken med gruppträffarna är att bryta segregation och isolering genom att erbjuda en mötesplats för såväl nyanlända som etablerade småbarnsföräldrar.

Varje tillfälle har ett tema kopplat till föräldraskap som man diskuterar kring.

– Det kan vara mat, kläder eller andra saker som man som småbarnsförälder funderar över, säger Liza Eriksson.

"Jättehärligt"

Svenska med baby finns över hela landet och i Göteborg anordnas öppna gruppträffar en gång i veckan både i Frölunda och i Angered.

Frölundabon och språkläraren Joel Laveborn, som är pappaledig med Otis 14 månader, tycker att det är ett trevligt upplägg.

– Det är jättehärligt att kunna träffas så här igen. Efter pandemin är man ju lite svältfödd på social interaktion och jag tycker det är kul att träffa människor från olika länder.

Barn födda under pandemin har fått betydligt färre möjligheter att socialisera sig.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/hbtq-familjer-far-oppen-forskola-i-goteborg/repuhl!tKW6myFX9HUicC5ve7HuHw/

Får nya perspektiv

– Social interaktion med jämnåriga är fortfarande lite läskigt för Otis. Han har ju inte träffat så många barn så det kan nog bli lite av en chock när han ska börja förskolan i januari, säger Joel Laveborn.

Anton Svensson från Grimmered, pappaledig med Iris 16 månader, fyller dagarna så gott det går med olika aktiviteter.

– Jag fick tips om att komma hit av en gruppledare för Svenska med baby som jag träffade på en lekplats. Det är kul, man får nya perspektiv och lär känna nya människor.