Givande träff. Joel Laveborn och Otis, 14 månader, passade på att besöka Svenska med baby som träffas i Frölunda kulturhus varje onsdag. Foto: Johanna Roos

Småbarnsföräldrarna har brutit isoleringen

Som nybliven förälder och nyanländ, dessutom mitt under en pandemi, har isoleringen slagit hårt mot många föräldralediga. Nu hoppas Liza Eriksson, samordnare för Svenska med baby, att fler ska hitta tillbaka till gruppträffarna.

  • Publicerad 15:00, 14 nov 2021

Efter pandemin är man ju lite svältfödd på social interaktion och jag tycker det är kul att träffa människor från olika länder.

Inga sångstunder på öppna förskolan, inga föräldragrupper och ingen barnvagnsfika på stan.

Nedstängningen under pandemin blev ett hårt slag mot många föräldralediga som hade sett fram emot att socialisera sig med andra föräldrar och barn.

Som nyanländ är behovet av mötesplatser extra stort för att komma in i samhället, något som Liza Eriksson, samordnare för Svenska med baby, själv fått erfara.

– Jag fick mitt första barn kort efter att jag kommit till Sverige från Ukraina. Det var inte lätt att veta var man skulle gå för att träffa andra under föräldraledigheten, men så fick jag tips om Svenska med baby och där träffade jag en svensk tjej som jag blev nära vän med.

Föräldraledig under pandemin: "Saknar gemenskapen"

Olika teman

Hon menar att det handlar om att våga ta första steget.

– För mig var det så viktigt att ha en plats att komma till där man kunde prata med både svenskar och andra nyanlända. Det gjorde att man vågade börja prata.

Tanken med gruppträffarna är att bryta segregation och isolering genom att erbjuda en mötesplats för såväl nyanlända som etablerade småbarnsföräldrar.

Varje tillfälle har ett tema kopplat till föräldraskap som man diskuterar kring.

– Det kan vara mat, kläder eller andra saker som man som småbarnsförälder funderar över, säger Liza Eriksson.

"Jättehärligt"

Svenska med baby finns över hela landet och i Göteborg anordnas öppna gruppträffar en gång i veckan både i Frölunda och i Angered.

Frölundabon och språkläraren Joel Laveborn, som är pappaledig med Otis 14 månader, tycker att det är ett trevligt upplägg.

– Det är jättehärligt att kunna träffas så här igen. Efter pandemin är man ju lite svältfödd på social interaktion och jag tycker det är kul att träffa människor från olika länder.

Barn födda under pandemin har fått betydligt färre möjligheter att socialisera sig.

HBTQ-familjer får öppen förskola i Göteborg

Får nya perspektiv

– Social interaktion med jämnåriga är fortfarande lite läskigt för Otis. Han har ju inte träffat så många barn så det kan nog bli lite av en chock när han ska börja förskolan i januari, säger Joel Laveborn.

Anton Svensson från Grimmered, pappaledig med Iris 16 månader, fyller dagarna så gott det går med olika aktiviteter.

– Jag fick tips om att komma hit av en gruppledare för Svenska med baby som jag träffade på en lekplats. Det är kul, man får nya perspektiv och lär känna nya människor.

Svenska med baby

Svenska med baby är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening som skapar möten med syftet att bryta segregationen och underlätta etableringen av utlandsfödda och nyanlända småbarnsfamiljer.

Genom öppna föräldragrupper och roliga aktiviteter för småbarnsfamiljer med olika bakgrund vill man ge plats för lek och utbyte av erfarenheter, språkträning och stöd för sysselsättning efter föräldraledigheten.

Svenska med baby i Göteborg:

Frölunda kulturhus:

Onsdagar 10.30-12.00

Terminsavslutning: 24 nov

Blå stället i Angered:

Torsdagar 10.30-12.00

Terminavslutning: 9 dec

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20