SOLENERGI. De gamla sopnedkasten får ny funktion när man drar kablar till solceller på taket. Foto: Mostphotos/HSB

Smarta idén: Här får sopnedkasten ny hållbar funktion

De flesta sopnedkasten är numera igenbommade. Men i Kortedala väcks de till liv när HSB Göteborg installerar solceller på ett nytt sätt.

  • Publicerad 06:30, 17 mar 2019

När sopnedkasten introducerades i flerbostadshusen var det en lyx för många att slänga ut hushållsavfallet genom ett hål i väggen. I dag, drygt 90 år senare är de flesta sopnedkast igenstängda. Men i en fastighet i Kortedala får de snart en helt ny funktion.

Det handlar om att dra kablar igenom sopnedkasten för att förenkla installationen av solceller på byggnadens tak. En bostadsrättsförening på Fastlagsgatan tillsammans med HSB Göteborg blir först ut att testa den nya lösningen.

– Det är både enklare och mer kostnadseffektivt att använda de befintliga sopnedkasten när vi installerar solceller. Det går smidigare när vi slipper göra nya hål i fastigheten, och det blir estetiskt snyggt när vi inte behöver dra kablar på utsidan av huset, säger David Skarin, energirådgivare och projektledare på HSB Göteborg.

Bidrar till förnybar energi

Intresset för solceller blir allt större. Enligt HSB handlar det om att många vill sänka sina energikostnader och bidra till en helt förnybar elproduktion.

Kabeldragningen och installationen kommer att pågå under våren och planen är att solcellerna är i drift under maj 2019.

Gårdsten får dubbelt så många solceller på taken

Säve får landets största solcellspark

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG