Smarta idén: Marillions badbomb vann fint miljöpris

Hur kan vi bli lite snällare mot miljön? Fråga sjätteklassarna på Karl Johansskolan i Majorna, de har koll. När skolan deltog i en rikstäckande miljötävling kläcktes massor av bra idéer och Marillion Stanne, 13, vann förstapris med sin smarta badbomb.

  • Publicerad 13:46, 2 maj 2017

Rita en uppfinning för en bättre värld, var uppgiften i tävlingen som anordnas av Svenska kunskapsförlaget och miljömärkningen Svanen.

Då kom Marillion Stanne att tänka på badbomber.

– Jag ville göra något om havet och oljeläckage, och kom på en badbomb som fångar upp oljan. Ibland när man badar så har man ju badbomber, det var så jag kom på iden, säger hon.

Av tusen inskickade bidrag från klasser i hela Sverige föll juryn för Marillions ovanliga idé för att rensa oljeläckage.

Badbomben kallar hon Seabath och bidraget var så bra tyckte juryn, att hon vann förstapris med motiveringen: ”Ett genomtänkt och välkomponerat bidrag som illustrerar hur vi kan tackla en global miljöproblematik med omedelbara insatser på plats..."

Anna Dahlberg, Teknik- och NO-lärare på Karl Johansskolan, är imponerad av alla bra idéer som eleverna kläckte i samband med tävlingen.

– Mycket handlade om att ladda upp mobilen, och någon kom på en rörelsesensor som man bär på benet som omvandlar energin. Ett annat förslag var generatorer på gymmen som omvandlar energin och en annan föreslog en maskin i bamba som gör matsvinnet till jord, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG